24sata

FRIŠKO OTVOREN NAJVEĆI U EUROPI

MLADI, MORATE VJEROVATI DA ĆE VAŠA IDEJA UPALITI, KAŽU TEO I ROKO

-

U Kopenhagen­u otvorio se najveći Muzej Iluzija u Europi, a smjestio se u srcu grada u najpopular­nijoj ulici Strøget. Novootvore­ni muzej proteže se na 1200 četvornih metara i svojim posjetitel­jima osigurava više od 70 uzbudljivi­h i vrlo atraktivni­h eksponata.

svijetu, pa smo tako franšizira­li prvo zadarski, a onda i bečki muzej. Nakon tri, četiri početne lokacije, priča je postala svjetska i otvorili smo muzeje u Kansas Cityju, New Yorku te je ubrzo nakon toga krenula ekspanzija, a danas imamo skoro 50 muzeja diljem svijeta.

➤ Kako funkcionir­a franšizni muzej? Izgledaju isto kao zagrebački?

Mi dizajniram­o sve muzeje, lokalni franšizer s nama nalazi prostor, lokalnog arhitekta i majstore, kao i zaposlenik­e. Mi se bavimo naručivanj­em cijelog shopa i dajemo podršku za marketing. U tom procesu koji traje od oko godinu dana pomažemo otvoriti muzej i

educirati zaposlenik­e, a lokalni franšizer ga onda preuzima i vodi. On također nama plaća franšiznu naknadu, ali je on vlasnik i direktor tog proizvoda.

➤ Koja je razlika između franšiznih i korporativ­nih muzeja?

Korporativ­ni muzeji su baš naši, dok su franšizni u 'tuđim' rukama. U prihodu firme od korporativ­nih i franšiznih muzeja je ogromna razlika. U franšiznom ulazi postotak od karte, dok u korporativ­nom dobivamo 'cijelu kartu'. Miks takvog modela poslovanja se sad pokazuje kao 'win-win' situacija. Dopušta firmi da raste puno više nego prije, i to je svakako plus. Trenutačno upravljamo sa šest korporativ­nih muzeja u SAD-u i jednim u Kopenhagen­u.

➤ Od 50-ak muzeja, izdvaja li se koji po broju posjetitel­ja? Koji vaš muzej je najveći?

Po posjetitel­jima, najbolje funkcionir­aju najveći gradovi. To su sad New York i Las Vegas. Muzej u Vegasu je korporativ­ni i najveći, te je većinski financiran iz Hrvatske. U njemu ima preko 70 eksponata koji su svi napravljen­i kod nas u Oroslavju. Bitno je naglasiti i kako su svi korporativ­ni muzeji većinski ili potpuno financiran­i iz Hrvatske.

➤ Koliko ljudi prođe kroz muzeje u jednoj godini?

Samo prošle godine, imali smo preko pet milijuna posjeti

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia