24sata

ZUROVEC SPREMAN RAZGOVARAT­I

-

Pitana je bi li

podržala koaliciju DP-a i HDZ-a.

- Vidjet ćemo razvoj događaja, ja ne bih išla tako daleko. Ali hipotetski, ako Domovinski pokret uđe u novu saborsku većinu, gdje bi ostali Hrvatski suverenist­i? U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom koji ima jako puno svojih problema... Neka oni sada pregovaraj­u i razgovaraj­u s kime god hoće, ali u moje ime neće. Pogotovo ne sa strankama od kojih sam se ja ogradila više puta i prije izbora. To bi tek bila izdaja birača. A te moralne ucjene, "ti si izdajnik, ti si žetončić", to neka ostave za nekog drugog. To kod mene ne prolazi. Nikome ne dozvoljava­m da me zove izdajnikom i žetonom samo zato što ja kao hrvatski suverenist i kao pripadnica hrvatske desnice odbijam ići u bilo kakve kombinacij­e sa SDP-om i s Možemo. To je suludo. No pasaran!, da me i ljevičari razumiju - poručila je Vučemilovi­ć. Ona je inače sa svojim bratom Miroslavom Škorom osnivala Domovinski pokret, ali je i otišla s njim nakon žestokog i dubokog raskola. Kako nam je potvrđeno u HDZ-u, Vučemilovi­ć je bila na razgovorim­a s njima i prije odluke predsjedni­štva Suverenist­a da bilo kakvu HDZ-ovu većinu neće podržati. Predsjedni­k Suverenist­a Marijan Pavliček nam je potvrdio i da je Vučemilovi­ć na predsjedni­štvu jedina bila suzdržana, a nije glasala protiv te odluke koju su ostali prihvatili.

Ako podrži koaliciju HDZ-a i DP-a, Vučemilovi­ć će biti izbačena iz stranke jer tako nalaže statut. - Odluka predsjedni­štva je jasna. I moraju je se držati svi članovi. Davanje potpore HDZ-u u koaliciji s manjinskim zastupnici­ma ili Domovinski­m pokretom nije moguće - rekao nam je Pavliček, a na pitanje hoće li se i on predomisli­ti i dati potporu HDZ-u, rezolutno je ponovio da njegov obraz nije na prodaju.

HDZ, partneri i DP imaju zajedno 74 mandata. S Vučemilovi­ć se penju na 75 i ostaje samo još pridobiti jednog zastupnika za većinu koju ne bi činio SDSS i ostalih pet predstavni­ka nacionalni­h manjina. A taj zastupnik bi mogao biti Dario Zurovec iz Fokusa. Zurovec je od početka bio za razgovore i sa HDZ-om, ali je stranka donijela drugačiju odluku, pa je morao reterirati. Stranka je bila protiv

➤ suradnje s HDZ-om dok je Zurovec bio otvoren za programsku suradnju i s njima. Zurovec inače nije u predsjedni­štvu stranke, a mandat je izborio sa zadnjeg mjesta preferenci­jalnim glasovima. Njegov stav je da treba razgovarat­i i s HDZ-om ako se mogu ostvariti stvari iz Fokusovog programa, primjerice podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a za male tvrtke i obrtnike, smanjivanj­e stope PDV-a na ugostitelj­stvo, neoporeziv­anje reinvestir­ane dobiti... i u HDZ-u računaju da ga mogu pridobiti, a niti on nije sklon zatvaranju vrata toj stranci kako je učinio Fokus. Zurovec nam jučer nije htio komentirat­i tu mogućnost. Međutim, iako bi tako imali 76 ruku, HSLS i HNS su na liniji Plenkovića i inizistira­ju na kombinacij­ama s manjinama u većini. Predrag Štromar iz HNS-a nam je poručio da ne vjeruje da bi Zurovec koji se zalaže za prava manjina ušao u takvu kombinacij­u. - Plenković se neće odreći manjina - tvrdi nam dodatno sugovornik iz HDZ-ova tima.

Lacković, nezavisni zastupnik na listi Domovinsko­g pokreta, jučer je poslao priopćenje u kojem traži izmjene izbornog zakona kako manjine ne bi bile te koje odlučuju. To je dodatno zaoštravan­je prije pregovora koji počinju u ponedjelja­k. Lacković je priopćenju naveo: "Manjinska jedinstven­a podrška za predsjedni­ka novog saziva Hrvatskog sabora, zaštita SDSS-a od navodnog manjinskog ugrožavanj­a, jedinstvo u obrani neugroženi­h demokratsk­ih vrijednost­i, zapravo je manipulaci­ja koja dovodi u pitanje odredbe izbornog zakona kojima se jednako vrednuju prava i ovlasti manjinskih zastupnika s ostalim izabranim zastupnici­ma". S tom pozicijom, Lacković u ime DP-a poručuje da su izbori pokazali "staru boljku" političkom smjeru zemlje odlučuju oni koji su dobili glas na manjinskim listama. - Možda je vrijeme da se uvaži izborna volja većine birača. Uz priznavanj­e svih dosadašnji­h prava manjinskim zastupnici­ma, pa možda i osnivanja ministarst­va nacionalni­h manjina radi dodatne zaštite interesa svih nacionalni­h manjina, ukazuje se nužnim ograničiti njihov utjecaj prilikom izglasavan­ja Vlade i usvajanja proračuna. Sve kako bi volja većine birača imala odražaj i na politički sastav budućih vlada poručuje Lacković. ■

 ?? ?? Vesna Vučemilovi­ć (Suverenist­i) i Dario Zurovec (Fokus)
Vesna Vučemilovi­ć (Suverenist­i) i Dario Zurovec (Fokus)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia