24sata

A VODU, POLA NE

-

Otkad postoje,

mjesto Lepuri pored Benkovca nisu imali tekuću vodu. Snalazili su se s gusternama u koje se slijevala kišnica, a tračak nade su im dala povučena EU sredstva jer je vodovodna mreža konačno postavljen­a. No ni to nije prošlo glatko jer je dio sela opet ostao suh. Prepreka je bila navodno pruga po kojoj vlak, barem onaj putnički, ne prometuje više od deset godina. - Došla je voda do pruge, ali ispod nikako ne prođe. Strojevi su se maknuli s gradilišta, na hidrant se može pustiti voda, ali slaba nam je to korist kad je naš zaseok ostao suh. Kad će doći ako ne sad - pita se Jašo Lepur, koji nema pristup civilizaci­jskoj tekovini, tekućoj vodi. Malobrojno mjesto tako je sad podijeljen­o po vodenoj liniji. - Nama voda treba za sve, svi mi imamo komad vrta, to je selo, ovdje ni dućana nema, a kiša koja pada puni nam gusterne, no nije dovoljna, na kraju ta voda nije za piće - objašnjava­ju mještani koji najmanje 60 godina slušaju kako će voda stići i u njihov kraj, ali kad je konačno stigla, ne zna se zašto nije bilo još sedamstoti­njak metara cijevi da dođe do svih kućanstava. - Meni nije jasno, pokušali smo shvatiti kako se ovo dogodilo, ali odgovora realnog nema. U stanju sam povjerovat­i da je novac utrošen u iće i piće za izbornu kampanju jer sve drugo nema smisla - razmišlja naglas Jašo koji je živio u Rijeci, ali se vratio u rodni kraj.

Dobro su zvučala obećanja kako će mjesto dobiti vodu, garancija je bila čak i EU novac,

PETRA MUSTAĆ no unatoč tome priključak njegova kuća dobila nije. Tako je tridesetak mještana zaseoka koji se nalazi na samom rubu Zadarske županije ostalo bez ikakve nade da će voda ikad stići. Ceste su loše, baš kao signal za mobitel, ali mještanima je to manji problem. Bez vode se u ljetnim mjesecima kad gusterne presuše ne može, a plaćati preskupe kubike privatnici­ma mještanima se ne isplati.

mjesečno dvadeset kubika vode, pomnožite to sa 60 eura koliko dođe cisterna i sve će sam biti jasno. Preskupo je, a sad u cijeloj muci neki su dobili vodu, a neki ne - govori mještanin. Podršku žednom dijelu mjesta iskazuju seljani koji su vodu dobili. Ako sve bude po planu, u četvrtak će konačno osjetiti kako izgleda kad možete trošiti tekućinu bez granica, za razliku kad imate gusternu, kad morate misliti na svaku kap.

- Nama treba

- Kad su se gradile kuće, tko nije imao struju uvijek smo posuđivali jedni drugima kabele, tako će biti i sad, no nije fer da se ovo dogodilo, svima je ovo gnjavaža, podršku dajemo jedni drugima, ali nitko se ovom nije nadao. Šezdeset godina slušam pusta obećanja, svake izbore do sada voda je bila uvijek na listi prioriteta, ali uvijek se nadam da će se to i obistiniti, no uvijek ispadnem naivac - govori mještanin i dodaje:

- Svima bih preporučio da dođu tjedan dana pa da vide kako je ovdje ugodno za živjeti. Dolaze ovdje i turisti, uspjeli smo u selu imati napraviti pet vila s bazenima. Ali sam moramo lagati turistima kad dođu zašto imamo radove na cesti. Ljudima je nevjerojat­no u kakvim uvjetima živimo i da unatoč nazovi luksuzu mi smo zapravo u 17. stoljeću - zaključio je rezigniran­i stanovnik Lepura. ■

 ?? ?? Piše:
Za mještane preko pruge tekuće vode nema
Piše: Za mještane preko pruge tekuće vode nema
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia