24sata

Od svojih albuma mogu kupiti i skupe aute...

Albumi više vrijede ako se sličice u njih ne lijepe, kažu nam kolekciona­ri

- Piše: IVAN RADNIĆ

Bitno je ostati dijete.

Moja ljubav prema skupljanju sličica rodila se još u ranom djetinjstv­u, sredinom '80-ih. Prvi album bio je onaj sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku '86. godine, pa onda Euro '88. u Njemačkoj, potom SP u Italiji '90. godine... Slijedila je mala pauza, a onda sam se vratio kolekciona­rstvu sredinom 2000-ih. Ustvari, najviše uživam u toj potrazi, kaže nam Ante Račić (45) iz Splita, koji je u nedjelju ujutro bio u baru Plan B u Koteksu, na 6. sajmu sličica koji je organizira­la Udruga sakupljača sličica Hrvatske "Imam-imam-nemam". Račić je na sajam donio dio svoje bogate kolekcije, među ostalim i onaj najvrednij­i primjerak, prvi album od Paninija iz 1970., izdan u povodu nogometnog SP-a u Meksiku.

- Bila su dva izdanja, a ovaj moj album je prazan. Kompletan set sličica još nemam, skupljanje traje te iziskuje puno vremena i novaca. Prazan album stoji oko 2000 eura, a kolekcija sa setom od 20 do 25 tisuće eura. Ni sam ne znam koliko imam albuma, možda stotinjak. Oni su prazni, sa setovima sa strane, takav je trend danas da se sličice ne lijepe - objašnjava nam Račić smijući se kako bi za vrijednost albuma mogao kupiti i dva automobila, no to mu ustvari i nije važno. Inače, ovo je prvi ovakav sajam u Splitu, prije nego što su skupljači stigli na jug, održana su četiri sajma u Zagrebu, gdje je navedenoj udruzi i matična lokacija, te jedan sajam u Rijeci.

➤ ➤ Na sajmu je bilo vrlo vrijednih

stripova, sličica, albuma...

- Imam sve kolekcije od početka 80-ih, a one iz 70-ih nažalost nemam. Imam i setove sličica i albume, nešto je polijeplje­no, iako ono što je zalijeplje­no u album gubi na vrijednost­i. Jako mi je drag album SP-a u Francuskoj iz '98., imam i album i set. Set vrijedi oko 1000 eura, a album od 300 do 400 eura - kaže nam Srećko Šimurina, predsjedni­k Udruge "Imam-imam-nemam".

- Sve se može naći, samo je pitanje za koju cijenu. Bilo je jako teško naći grb Španjolske za album iz '98. godine. Samo on stoji 50 eura i našao sam ga preko eBaya. Sličice Maradone i Pelea iz Meksika su vam, primjerice, po 100 eura - kaže Šimurina.

Na sajam su došle i Katarina Matunec te Mia Zidanić, koje su se zainteresi­rale za sličice prije nekoliko godina.

- Ušle smo u ovaj svijet iz razonode, uvijek je dobra zezancija, upoznali smo puno ljudi i stvarno su svi dragi te se odlično slažemo i družimo - kaže nam Katarina. ■

 ?? ??
 ?? ?? Na sajmu je bilo vrlo vrijednih stripova
Na sajmu je bilo vrlo vrijednih stripova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia