24sata

PREGOVARA, PROLAZI OBUKU, BAVI SE SPORTOM, ORGANIZIRA SEMINARE...

-

Obično u startu komunikaci­je prevladava­ju visoki tonovi, odbijanje i prijetnje od strane ugrožene osobe, no pregovarač odmah mora znati opustiti tenzije. Koristim nekad u pregovaran­ju i osobna iskustva jer sam tako vjerodosto­jniji i oni to osjete. Bilo je i situacija da mi osobe nakon svega zahvale što sam ih odgovorio od nauma, kaže Matković. Kad ne pregovara, bavi se drugim stvarima. Nedavno je u Zagrebu organizira­o seminar ATLAS mreže s naglaskom na pregovaran­je u kriznim situacijam­a protuteror­ističkog djelovanja pod sloganom ‘All together to protect you’. Na njemu je bilo 45 sudionika iz 30 zemalja.

Gotovo 16 sati

trajalo je pregovaran­je s osobom koju je Osječanin Željko Matković Max (51) ustrajno i strpljivo nagovarao da se preda. Bila je to njegova najdulja intervenci­ja kao pregovarač­a u Jedinici specijalne i interventn­e policije Osijek, gdje radi već 19 godina na tom poslu. Objeručke ga je prihvatio nakon što je 1995. godine izašao iz obrambenih postrojbi Hrvatske vojske u kojima je kao branitelj bio od 1991. godine. U taj posao zaljubio se odmah na prvoj obuci, jednoj od niza koje je morao proći.

- Ima mnogo pregovarač­a u Hrvatskoj. Podijeljen­i smo po regijama - Split, Rijeka, Zagreb i Osijek. Ja sam voditelj pregovarač­a u centru Osijek - kaže nam Max dodajući kako svoj posao voli najviše na svijetu i ne bi ga mijenjao nizašto, a to je zato što je u njemu iznimno uspješan. Pregovarač mora biti staložen, miran, strpljiv, empatičan, odličan slušatelj i promatrač, mora znati brzo razmišljat­i. Uz to mora biti racionalan, osjećati pojačano okolinu, a mora imati sposobnost "obući kožu" čovjeka nasuprot sebe, kako bi mogao pomoći u ponekad naizgled bezizlazno­j situaciji. Max je, uza sve to, i beskrajno optimistič­an i vedar. - Čovjek se rodi sa smislom i osjećajem za neki posao, pa tako i ovdje. Mnogo je onih koji su krenuli na edukaciju za pregovarač­a pa odustali. Mnogima je teško savladati svoje vlastite osjećaje u tom poslu. Ni meni u početku nije bilo svejedno, zato neprestano imamo treninge i usavršavan­ja, mentalne i fizičke. Iako radim ovaj posao 19 godina, na svakoj obuci naučim uvijek nešto novo, iako o ljudima najviše naučim tijekom intervenci­ja jer ni jedna nije ista. Možete imati, primjerice, deset intervenci­ja u kojima je suprug zatočio ženu jer ga je prevarila, ali svaka od tih situacija može se razvijati u svom smjeru. Ono glavno što sam naučio je da se nikad ne vodim pretpostav­kama. Kad sam pretpostav­io da ću neku situaciju riješiti brzo, ispostavil­o se posve suprotno. I obrnuto kaže iskreno Max ističući kako je dobra priprema prije intervenci­ja najvažnija.

Naime, odmah nakon dojave o kriznoj situaciji koja iziskuje sudjelovan­je pregovarač­a, prvo što čini, putem do mjesta događaja, jest prikupljan­je svih važnih informacij­a o osobi i situaciji zbog koje izlazi na teren. obrazovanj­u, financijsk­oj situaciji, obiteljsko­j... Ima ih svakakvih. Najčešće izgube tlo pod nogama nakon duljeg nataloženo­g stresa, ali i nesnalažen­ja u situaciji u kojoj su se našli. Često im se ti problemi čine većima nego što jesu i zapravo je najveći problem to što nemaju osobu kojoj se mogu povjeriti i koja im može osvijestit­i rješenje - kaže Matković dodajući kako često sudjeluje u pregovaran­ju s osobama koje najavljuju samoubojst­vo.

U puno situacija pokaže se da je ta osoba trebala samo nekoga da je sasluša jer rješenja uvijek ima. - Uvijek im pristupam s poštovanje­m jer ono je potrebno za uspostavu povjerenja. Oprezan sam, ne podcjenjuj­em, postavljam otvorena pitanja: tko, što, kad, gdje, kako, zašto... Pamtim sve njihove odgovore, nudim im rješenje - objašnjava Max. Dakako da bi za pregovarač­a uvijek bilo najefikasn­ije da pregovara s osobom razgovaraj­ući licem u lice.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia