24sata

IRAČKI ZAKON: ZBOG GAY VEZE ZATVOR DO 15 GODINA

- HAMAS OBJAVIO SNIMKE DVA TAOCA

Irački parlament

u subotu je usvojio zakon kojim se istospolne veze kriminaliz­iraju uz maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina uz tvrdnje da je cilj poduprijet­i vjerske vrijednost­i. Zagovornic­i prava osudili su zakon kao najnoviji napad na LGBT zajednicu u Iraku, a javio se i američki State Department.

Smatraju da je novi zakon prijetnja ljudskim pravima i slobodama te da će oslabiti sposobnost Iraka da diverzific­ira svoje gospodarst­vo i privuče strana ulaganja.

- Ovaj amandman prijeti onima koji su u najvećem riziku u iračkom društvu. Može se koristiti za ometanje slobode govora i izražavanj­a te za sprečavanj­e rada nevladinih organizaci­ja diljem Iraka - stoji u priopćenju State Department­a.

Svega dan prije usvajanja zakona kojim se kriminaliz­ira jedna skupina ljudi, u petak navečer nepoznati napadač na motociklu u glavnom gradu Bagdadu je pred kućnim pragom iz vatrenog oružja ubio omiljenu TikTokeric­u Ghufran Sawadi, poznatiju kao Om Fahad. Sawadi je na TikToku dijelila videozapis­e na kojima u pripijenoj odjeći pleše uz pop glazbu. Ranije je iračko pravosuđe te videozapis­e ocijenilo neprimjere­nima te je Sawadi osuđena na šest mjeseci zatvora jer je objavljiva­njem videozapis­a prekršila javnu pristojnos­t i moral. (ds)

Hamas je objavio videosnimk­u koja pokazuje prvi dokaz života još dva taoca koje drži u Gazi, objavio je u nedjelju BBC. U nedatirano­j snimci snimljenoj pod prisilom, Omri Miran kaže da je zatočen 202 dana, a Keith Siegel spominje blagdan Pesah, što upućuje da su isječci nedavno snimljeni. Obojica su uhvatili kada je Hamas pokrenuo smrtonosne napade na Izrael 7. listopada 2023. (ds) ■

 ?? ?? ➤ Desnica je prijedlog predsjedni­ka Marcela Rebela de Souse nazvala izdajom zemlje
➤ Desnica je prijedlog predsjedni­ka Marcela Rebela de Souse nazvala izdajom zemlje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia