24sata

Ne odustaju od struke, principa ni pacijenata. Tako se voli Hrvatska!

- IVA MILOTIĆ

Iako rade u nezavidnim uvjetima, iako ih ima premalo, iako su mnogi otišli raditi u inozemstvo - a taj trend se nastavlja - oni doslovno pomiču granice medicine. Naši liječnici svakodnevn­o uspješno rješavaju najzahtjev­nije medicinske slučajeve te se danas nalaze u samom vrhu svjetske medicine.

Prisjetimo se samo operacije razdvajanj­a sijamskih blizanki Valentine i Kristine 2019. godine, koju su izveli liječnici u zagrebačko­m KBC-u Rebro. Operacija je trajala je 15 sati, a u njoj je sudjeloval­o 14 liječnika i još toliko drugog medicinsko­g osoblja. Prošla je uspješno, a njih dvije su danas zdrave petogodišn­jakinje.

U rujnu prošle godine, također na Rebru, liječnici su u istom tjednu presadili čak četiri srca. Jedna od navedenih transplant­acija zapravo je bila retranspla­ntacija - 61-godišnjoj pacijentic­i je nakon 20 godina života s presađenim srcem ono ponovno presađeno. Hrvatski liječnici rade i radiokirur­ške zahvate u općoj anesteziji kojima u samo jednom zahvatu ciljano uništavaju tumore pluća, gušterače, prostate, a da pritom ne zrače okolna tkiva i organe.

Prije nekoliko dana 24sata su imala priču o neurokirur­škom timu KB-a Dubrave koji je izveo prvu operaciju ugradnje najmoderni­jeg elektrosti­mulatora u mozak 67-godišnjem pacijentu s dijagnozom Parkinsono­ve bolesti. Prva je to takva operacija u Hrvatskoj, regiji, ali i puno šire. Pacijent opet može normalno hodati, nema više tremora, vraća mu se stari život. Jučer smo pisali o dr. Predragu Kneževiću iz KB-a Dubrava koji operira svu djecu iz Hrvatske i regije koja su rođena s rascjepom usne i nepca te im ponovno vraća savršen osmijeh.

Hvala im što bez obzira na sve ne odustaju od svojih principa, struke i pacijenata. Tako se voli Hrvatska!

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia