24sata

HGSS PODMIRUJE TROŠKOVE NJEGE I VETERINARS­KE SKRBI I U MIROVINI

-

pokazali nezamjenji­vima - kaže Radanović, i sam vodič jednog 12-godišnjaka.

Njegov Gar od prvog je dana ravnopravn­i član obitelji, kaže. I ne samo da danas ne mogu izbrojiti u koliko su akcija spašavanja sudjeloval­i, nego je on i član obitelji s kojim je podijelio i mnoge važne životne situacije. Jedna od najvažniji­h je rođenje kćerkice, koja sad ima tri mjeseca, kaže Radovanovi­ć.

- Kod nas je veselo jer

i supruga ima potražnog psa iste pasmine, starog oko tri godine. Psi se međusobno sjajno slažu, no zanimljivo je da su posve različito reagirali na bebu u kući. Njen pas od prvog

Slično kao i druge službe koje koriste potražne pse, i HGSS od prvog dana podmiruje troškove veterinars­ke skrbi i njege tih pasa. Dok su aktivni, to je trošak stanice u kojoj vodič i pas djeluju, a nakon što se pas umirovi, to preuzima krovni HGSS. Psi do kraja života ostaju u obitelji vodiča i oni procjenjuj­u koliko dugo mogu ostati aktivni u potragama.

dana je zaigran kad se nađe blizu kćeri i stalno je zabavlja, dok je Gar jako zaštitničk­i raspoložen te vrlo staloženo i ozbiljno pazi na nju. Dakle, dva psa iste pasmine koji se relativno slično odgajaju imaju posve različiti karakter, a to dodatno upućuje na to koliko je veza između psa i vodiča koji ga poznaje te može predvidjet­i njegove reakcije važna - govori Radanović.

Kako supruga trenutačno ima više obaveza oko kćeri, tako novopečeni tata ponekad odradi treninge i s "kolegom" iz njezina tima, dodaje, jer je za potražne pse iznimno važno da uvijek budu aktivni i da ih se svakodnevn­o potiče na

rad. Tako treniran pas često je dragocjeni­ji od moderne i skupe opreme, dodaje.

- HGSS danas zaista raspolaže vrlo vrijednom modernom opremom i tehnologij­om koja u velikoj mjeri olakšava potrage i spašavanja na terenu. Primjerice, imamo dronove opremljene kamerama s termovizij­om. Ta nam tehnologij­a omogućuje da vrlo brzo pretražimo puno veće površine nego što to mogu čovjek i pas. No tijekom velikog vjetra ili nevremena dronovi ne mogu poletjeti, a vodiči sa psima i u takvim situacijam­a izlaze na teren - pojašnjava.

Dodaje kako se potražni psi koji

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia