24sata

Kate i William vjenčanjem započeli novu britansku bajku

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Na današnji dan

29. travnja 2011. godine princ William od Walesa oženio se građankom Kate Middleton, nakon desetak godina koliko su bili u vezi. Taj je dan u Velikoj Britaniji proglašen državnim praznikom, a mnogi su ga iščekivali s nestrpljen­jem, uvjereni da će Kate britanskoj kruni donijeti dozu jednostavn­osti i topline koju je svojedobno širila princeza Diana. Iako se nagađalo da će se par vjenčati u katedrali Svetog Paula, kao i princ Charles i Diana, William i Kate izabrali su Westminste­rsku opatiju, u kojoj se svojedobno udala pokojna britanska kraljica Elizabeta II.

Mladoženji­n kum bio je njegov brat, princ Harry, a mladenkinu je vjenčanicu izradila kuća Alexander McQueen. Uz glamur i sjaj koji su okruživali ovu bajku, pratitelje iz cijeloga svijeta najviše je zaintrigir­ao trenutak kad se Kate nagnula prema Williamu dok su se vozili u kraljevsko­j kočiji i nešto mu šapnula odmah nakon obreda. Navodno joj je William tad rekao da izgleda sretno, na što je odvratila da jest i pitala njega je li sretan, što je on potvrdio.

Danas iznimno popularni William i Kate nisu odmah otišli na bračno putovanje, jer je William imao obaveza kao vojni pilot spasilačko­g helikopter­a, a bračno putovanje koje su proveli na privatnom otoku u Sejšelima morali su i skratiti jer se morao - vratiti na posao.

Od prvog dana u kraljevsko­j obitelji Kate Middleton je osvojila simpatije Britanaca, prije svega elegancijo­m i načinom na koji poštuje ulogu koju

Nakon 10 godina veze, 29. travnja 2011. godine vjenčali su se građanka Kate Middleton i vjerojatni

budući britanski kralj princ William ima kao supruga vjerojatno­g budućeg prijestolo­nasljednik­a. Mnogi kažu da je zbog toga bila miljenica pokojne kraljice Elizabete II. U zadnje vrijeme zaintrigir­ala je mnoge brižnim skrivanjem od javnosti, a onda se otkrilo da se bori s dijagnozom raka i da prolazi liječenje kemoterapi­jama, što je htjela dijeliti samo s najbližima.

Inženjer Gideon Sundback

je 29. travnja 1913. dobio patent za moderni patentni zatvarač, iako on nije prvi koji je pokušao “spojiti” dvije strane jakne ili hlača takvim izumom. Naime, prvi poznati pokušaj izrade zatvarača bio je onaj Eliasa Howea 1851. godine, no on zbog niza drugih ideja ovu nije stigao komercijal­izirati. Potom je 1893. Whitcomb Judson smislio zatvarač na sličnom principu, no njegov je izum imao velike “zube”, koje je bilo teško zatvoriti. Potom na zatvaraču počinje raditi Otto Frederick Gideon Sundback. Osmislio je sustav sićušnih međusobno povezanih zubaca koji je poznat kao današnji patentni zatvarač.

britanski producent i redatelj čije ime vežemo uz filmove strave, straha, jeze i horora, preminuo je 29. travnja 1980. godine. U mladosti je započeo kao pisac i crtač napisa za nijeme filmove, potom asistent režije, te redatelj u filmovima engleske filijale Paramount. Nakon desetak filmova u Engleskoj pokazao je sposobnost­i u filmu “Stanar”, a nakon “Ucjene” iz 1929. i filma “Trideset devet stepenica” iz 1935. godine bio je proglašen vodećim redateljem Velike Britanije. ■

Alfred Hitchcock,

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia