24sata

U svibnju je vrijeme za prorjeđiva­nje salate

DAH JE MOĆAN ALAT NAUČITE DISATI

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

➤ Rasađivanj­e je dobro obaviti pred kišu, kako biljke ne biste morali pojačano zalijevati

S obzirom na promjenjiv­o

vrijeme koje je obilježilo kraj travnja, mnogi su vjerojatno odgodili sjetvu i sadnju povrća za početak svibnja. Bez brige, što god ovih dana posijali ili presadili, još nije kasno za to da rodi i sazre te da tijekom ljeta imate bogatu berbu. Pritom trebate imati na umu da se u našim krajevima mraz može pojaviti i do druge polovice svibnja, pa sve što posadite nije loše zaštititi od mraza.

Za to će vam poslužiti granje i lišće koje ste skupili u čišćenju i obrezivanj­u vrta, koje treba posložiti po tlu oko sadnice. U malom vrtu kratke gredice možete zaštititi i tunelom od plastične folije, koju ćete zaglaviti kamenjem ili grančicama. No pazite da ostavite dovoljno prolaza da se ispod plastike ne bi nakupljala vlaga i da zemlja može “disati”. Dobro je malo razgrnuti plastiku tijekom dana ako je vrijeme lijepo. Naravno, biljke možete zaštititi i agroteksti­lom.

U svibnju je vrijeme za

sadnju presadnica paprike i rajčica na otvoreno, no provjerite prognozu. Važno je izbjeći mraz i jaki hladni vjetar koji ih može uništiti. Ako ih niste posijali prije i uzgojili presadnice, polovica svibnja dobro je vrijeme da ih posijete u vrtu na otvorenom. Također, vrijeme je za rasađivanj­e salate po vrtu, kako biste spriječili da raste pregusto, zbog čega se glavice neće razrasti. Rasađivanj­e je dobro obaviti pred kišu, kako biljke ne biste morali pojačano zalijevati. Početkom svibnja možete posaditi kupusnjače, koje dobro podnose hladnije temperatur­e. Dobro je vrijeme i za sadnju kukuruza, luka, mrkve, peršina, rotkvice, blitve, cikle, rukole, pastrnjaka, nekih vrsta zelene salate, kao i začinskog bilja te jednogodiš­njeg ili višegodišn­jeg cvijeća. Sjetvu mahunarki i tikvica odgodite za sredinu svibnja jer one teže podnose mrazeve. Doduše, možete ih odmah posijati u teglice koje ćete držati na otvorenoj terasi, ali zaštititi, pa ćete ih krajem svibnja ili početkom lipnja moći presaditi u vrt.

Uz sjetvu i sadnju, vrijeme

je za njegu i zaštitu onoga što ste posadili ranije. Tako mladicama graška ovih dana morate osigurati potpornje, kako se ne bi “zalijepio” za zemlju. U svibnju treba započeti s povremenim čišćenjem korova oko mladica, a vjerojatno će se pojaviti i krumpirova zlatica. U svibnju obično dolaze u malim kolonama, no jako je važno skupiti ih na vrijeme, jer prve generacije zlatica se razmnožava­ju, ostavljaju­ći jajašca na listovima i kasnije ih je puno teže iskorijeni­ti. ■

Prosječan čovjek koristi samo 30 posto kapaciteta pluća, a čak 90 posto toksina možemo izbaciti kroz dah i pluća jer dišemo 24 sata dnevno. Zato je od iznimne važnosti za naše fizičko zdravlje i kvalitetu života koristiti puni kapacitet pluća te naučiti tehnike disanja. Na predavanju 'Snaga daha' u četvrtak, 2. svibnja u 18 sati u knjižnici Voltino, Berislav Popović i Blaženka Sečkar otkrit će vam sve tajne dubokog disanja. (av) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia