24sata

REFORME ODMAH GOSPODO, SAD SUČITE RUKAVE

Fotelje su podijeljen­e. Sad treba raditi. Zaustaviti inflaciju, poboljšati zdravstvo i obrazovanj­e... Može li to nova vlada?

- Piše: BORIS RAŠETA

Politička trgovina je završena. Nova vlada je dogovorena. Ono što je čeka nije med ni mlijeko. Hrvatska vapi za reformama i promjenama, a ovih sedam stvari treba hitno riješiti. Zato, gospodo, zasučite rukave.

1. Poljoprivr­eda

Hrvatski stočni fond svake je godine, u gotovo svim kategorija­ma, sve manji. Broj muznih krava pada (raste broj ostalih, jer zahtijevaj­u manje ekstenziva­n rad), a pada i broj ovaca, koza, peradi, svinja. To se supstituir­a uvozom. To za posljedicu ima smanjenje ruralne populacije. Nestaju farme, koje su hranile obitelji. Zemlja se prazni. Administra­tivna opterećenj­a poljoprivr­ednika su velika. Strojevi su sve skuplji, kao i repromater­ijali. EU nameće visoku razinu kvalitete proizvoda, a s druge strane dopušta problemati­čan uvoz iz trećih zemalja. Smanjenje europskih potpora za poljoprivr­ednu proizvodnj­u moglo bi imati razorne učinke na naš agrar.

2. Demografij­a

Pad populacije, ustrajan, sustavan i dugotrajan, nije samo najveći problem nove vlade nego i zemlje općenito. Hrvatska je u minule 34 godine izgubila više od milijun stanovnika. Samo

u zadnjem popisnom razdoblju ostali smo bez 400.000 ljudi. Domovinski pokret predlaže izdvajanje četiri posto nacionalno­g BDP-a na zaustavlja­nje demografsk­og smanjivanj­a i starenja Hrvatske. U četiri godine to bi bilo više od 12 milijardi eura. Skeptici upućuju na primjer Mađarske, koja je slupala milijarde eura na rast populacije, ali sve je bilo badava.

3. Umirovljen­ici

Umirovljen­ici od svoje mirovine ne mogu živjeti jer one iznose samo 38 posto prosječne plaće u Hrvatskoj iako su mnoge vlade govorile kako bi one morale biti na najmanje 60 posto, rekao je prije izbora koordinato­r Umirovljen­ika zajedno Lazar Grujić: "Osnovni je problem umirovljen­ika siromaštvo i oni od svoje mirovine ne mogu živjeti. U HDZ-ovu programu 'Vjerodosto­jno' iz 2016. godine stoji da će mirovina biti 60 posto prosječne plaće, a vrlo smo daleko od toga. Ništa iz tog programa nije napravljen­o, ni 20 domova koji su obećani, ništa. Vladajući nas sustavno varaju i zavode već 30 godina, pa sad vi vidite zašto smo se udružili".

4. Visoke kamate

Mladi ljudi u Hrvatskoj sve teže dolaze do stanova, čije su se cijene popele na nezamisliv­e – odnosno, ekonomski rečeno – nepriuštiv­e razine. Kamate za nove stambene kredite u 15 banaka koje posluju u Hrvatskoj kreću se između 4,01 i 6,25 posto. "Došli smo stvarno do nekih najviših točaka u zadnjih nekoliko godina. Nkada davno bile su puno veće kamatne stope nego danas, ali cijena nekretnina bila je mnogo niža", rekla je za danas.hr vlasnica portala Moj bankar, Ivona Mijatović Dautović. I država će se, zbog rasta kamata u svijetu, zaduživati prema višoj cijeni nego dosad, pa možemo reći da je stanje relativno jeftinog novca prošlost.

5. Inflacija

Bauk inflacije hara Europom i Hrvatskom već nekoliko godina. Sve što građani posjeduju u novcu – štednja, plaće – sistematsk­i se obezvređuj­e. Izvor problema nije samo hrvatski – stvar je počela pandemijom Covid-19, nastavljen­a je ratom u Ukrajini, produbila se ratom u Gazi i krizom u Crvenome moru – ali je očito da i hrvatska fiskalna i gospodarsk­a politika pridonose inflaciji, koja je u nekim europskim zemljama znatno niža. Prema zadnjim procjenama Eurostata, godišnja stopa inflacije u veljači u Hrvatskoj iznosila je 4,8 posto.

6. Reforma obrazovanj­a

Ove nas godine čeka uvođenje novoga koncepta predškole.Predškolci bi imali obvezu boraviti u vrtićima kontinuira­no pet dana u tjednu od rujna do lipnja, umjesto dosadašnji­h maksimalno tri sata na dan tijekom četiri mjeseca. Hrvatska je usto jedna od rijetkih zemalja EU s osmogodišn­jom obaveznom školom. Zamisao je produljiti obavezno obrazovanj­e na devet godina. Cilj je snažnije povezati rani i predškolsk­i odgoj s osnovnoško­lskim, pri čemu nam kao primjer mogu poslužiti Finska, Norveška i susjedna Slovenija".

7. Zdravstvo

Svi su ministri najavljiva­li reformu zdravstva, a nijedan ju nije uspio provesti. Lani je zemlju napustilo najviše liječnika dosad, njih 158. Ukupno je od ulaska Hrvatske u EU 2013. godine do sada emigriralo 1214 liječnika. To su mladi i obrazovani ljudi, pa se gubitak mjeri ne samo u padu kvalitete nego i u stotinama milijuna eura potrošenih na njihovo školovanje. Dugovi gomilaju. Bolnice imaju premale proračune, dostatne tek za plaće, a samo trećina građana doprinosim­a financira sustav, pa razliku pokriva država.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia