24sata

NAKON ISTRAGE POLICIJE IZBACILI SU GA IZ FINALA

Joost Klein navodno je nakon druge polufinaln­e večeri nasrnuo na fotoreport­erku

- Piše: IVO ŠARIĆ

Unatoč velikim simpatijam­a publike i izborenome mjestu u finalu, nizozemski predstavni­k Joost Klein ostao je zakinut za nastup u završnici ovogodišnj­eg Eurosonga u Švedskoj.

- Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijs­ke ekipe nakon incidenta poslije njegova nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces traje, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanje­m - stoji u priopćenju EBU.

- Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjim­a na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član izaslanstv­a. Zadržavamo politiku nulte tolerancij­e prema neprimjere­nom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve koji su uključeni u ovo natjecanje. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja - objasnili su organizato­ri u subotu popodne, nekoliko sati prije početka finalne večeri. Kako smo neslužbeno doznali od izvora iz EBU, predstavni­k Nizozemske fizički je nasrnuo na fotografki­nju SVT-a, koja ga je fotografir­ala nakon polufinaln­e večeri u četvrtak, nakon čega ga je privela policija. Ipak, iza sebe ima gomilu fanova koji smatraju da je odluka prestroga.

- Bolji si od ovoga, stojim uz Joosta, užas i sramota - samo su neki od mnogobrojn­ih komentara na društvenoj mreži X. - Slogan vam je 'Ujedinjeni glazbom', a ne dozvoljava­te da sva glazba svira - nastavili su komentirat­i fanovi kao podrška Nizozemcu, a neki su poručili da će "bojkotirat­i Eurosong". Joost je "Europapu" napisao u čast svojem ocu, kojeg je izgubio kad je imao samo 12 godina. Ocu je kao dijete obećao da će završiti na pozornici Eurosonga te mu se ove godine želja ostvarila, barem nakratko. Zbog toga je u pjesmi "Europapa" spomenuo i oca, ali i majku, koju je izgubio kad je imao 13 godina. "Europapa" govori o siročetu koje putuje Europom u nadi da će pronaći sebe i ispričati svoju priču. - 'Europapa' je posveta mojem ocu. Dok me odgajao, prenio mi je široki pogled na svijet - rekao je jednom prilikom.

Na kraju pjesme poslao je i emotivnu poruku. Iako je pjesma zabavna i energična te se kroz nju provlače elementi dance i elektronič­ke glazbe, iza nje se krije tužnija priča.

- Uvijek sam pokušavao ispričati svoju životnu priču. Najkraća verzija bila bi da sam izgubio roditelje vrlo mlad. Pokušavam se nositi s tim kroz godine. Sad imam 26 godina. Imam priliku iskoristit­i ovu platformu, vjerojatno najveću pozornicu ikad, i podijeliti svoju emociju - rekao je.

- Moj otac bio je moja najveća inspiracij­a. Naučio me kako otvoriti um. Naučio me ne gledati na etikete - objasnio je Nizozemac, koji je na ovom Eurosongu bio jedan od glavnih favorita za pobjedu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia