24sata

Hrvati poletjeli 7 godina nakon Amerikanac­a

- Piše: EMA KRSTIĆ

Američki izumitelji,

braća Orville and Wilbur Wright, 22. svibnja 1906. godine patentiral­i su leteći stroj.

Neprekidno radeći na različitim mehaničkim projektima i prateći znanstvena istraživan­ja, braća Wright pomno su pratila istraživan­ja njemačkog avijatičar­a Otta Lilienthal­a. Kad je Lilienthal poginuo u nesreći, braća su odlučila početi vlastite eksperimen­te s letenjem. Odlučni razviti vlastiti uspješan dizajn, Wilbur i Orville uputili su se u Kitty Hawk u Sjevernoj Karolini, mjestu poznatom po jakim vjetrovima. Wilbur i Orville "bacili" su se na posao pokušavaju­ći osmisliti dizajn krila za let. Primijetil­i su da ptice okreću svoja krila radi ravnoteže i kontrole, pa su pokušali to oponašati, razvijajuć­i koncept nazvan "savijanje krila". Poslije su dodali pogon. Tako su u prosincu 1903. godine prvi put poletjeli zrakoplovo­m na motorni pogon. Let je trajao samo 12 sekundi, a prijeđena udaljenost bila je manja od ukupne dužine modernog putničkog zrakoplova. No to je prvi put da se stroj teži od zraka s ljudskom posadom uzdignuo iznad zemlje. U Hrvatskoj je zrakoplov prvi put poletio gotovo sedam godina kasnije, 22. lipnja 1910. u Zagrebu. Radilo se o letjelici koju je konstruira­o izumitelj Slavoljub Penkala. Letjelicom je upravljao Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot, koji je tad imao samo 18 godina. Let je izveden s uzletišta na Črnomercu, koje se nalazilo na vojnom vježbališt­u austrougar­ske vojske uz Selsku cestu.

Prvi avion poletio je u Hrvatskoj 7 godina nakon američkog. Letjelicom je upravljao

Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot

U Penkalinu zrakoplovu Novak je uzletio još nekoliko puta, sve dok se nije oštetio.

Pastu za zube

koristili su još 500 godina prije Krista u Kini i Indiji; no moderne paste razvijene su početkom 19. stoljeća. Trebalo je proći mnogo vremena da se "presele" iz staklenki u koje se umakala četkica, u tubu, sve dok sin stomatolog­a dr. Washington­a Sheffielda, koji je imao tvrtku za prodaju proizvoda za oralnu njegu u New Londonu, u SAD-u, nije boravio u Parizu i primijetio umjetnike koji koriste sklopive metalne tube za boje i tinte. Pomislio je kako bi bilo zgodno staviti pastu za zube u sličnu tubu, rekao to ocu i nedugo nakon toga on je tržištu predstavio svoju tubu za pastu za zube. Na današnji dan 1892. godine Sheffield je dobio potvrdu o patentu tube koji je prijavio.

Henry Kennedy,

stolar i tapetar iz američke savezne države Philadelph­ije, na današnji dan 1841. dobio je patent za unaprijeđe­nu verziju naslonjača, odnosno fotelju koja se mogla razvući u ležeći položaj. Postigao je to uvođenje spiralne žičane opruge u naslonjač. Njegov izum omogućio je da se spusti naslon za leđa te sprijeda podigne dio koji služi za naslanjanj­e nogu. Tako se stolac koji se inače koristi u uredu ili za rad kod kuće sad mogao pretvoriti u ležaljku u kojoj čovjek može i predahnuti u pauzi posla. ■

 ?? ?? ➤ Unuka Dragutina Novaka na obljetnici 2010. godine
➤ Unuka Dragutina Novaka na obljetnici 2010. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia