Express

Vinari Toskane rade biznis ‘težak’ više od milijardu eura na godinu

Anteprime di Toscana prekrasno je osmodnevno predstavlj­anje vina koja sad izlaze na tržište. Novinari iz Europe, Sjeverne Amerike, Azije i Australije kušali su mlada vina iz odlične 2016., dobra iz loše 2014. te izvrsna iz velike 2012.

-

Proizvod, kvaliteta, reputacija, promocija i prodaja. Na tih pet točaka toskanski vinari izgradili su biznis u kojem se okrene više od milijardu eura na godinu, a izvoz je prošle godine bio vrijedan 858 milijuna. Proizvod im je dala priroda, a kvalitetu reguliraju sami proizvođač­i udruženi u konzorcije čija su pravila puno stroža nego što ih propisuje država. Takvim su ponašanjem odavno stvorili reputaciju među vinskim znalcima i predstoji im promocija za osvajanje kupaca, odnosno prodaju vina. Dio promocije bile su Anteprime di Toscana, predstavlj­anje vina koja tijekom 2017. izlaze na tržište novinarima sa svih strana svijeta. Anteprima znači pregled, a ovih šest “pregleda” u osam dana sredinom veljače ponudilo je jako dobra mlada vina iz 2016. i malo manje mlada iz 2015., pristojna vina iz loše 2014. te iznimna iz velike 2012. Predstavil­i su se veliki konzorciji Brunello di Montalcino, Chianti i Chianti Classico, koji zajedno pune dvije trećine toskanskih butelja. Blizu velikog trija su i konzorciji Vino Nobile di Montapulci­ano s 10 posto toskanske proizvodnj­e te Vernaccia di San Gimignano (pet posto), najveći koji radi samo bijela vina. Po udjelu u proizvodnj­i slijede Morellino di Scansano (četiri posto), Orcia (tri), Bianco di Pitigliano e Sovana te Carmignano s dva posto pa Colline Lucchesi, Cortona, Elba, Maremma, Montecucco, Val d’Arno di Sopra i Val di Cornia svaki s otprilike stotim dijelom toskanskog vinskog oceana. anji konzorciji predstavil­i su se zajedno prvog dana. Potom je slijedio Chianti, pa su dva dana bila rezerviran­a za stotinjak proizvođač­a Chianti Classica, koji su ponudili gotovo 500 vina. Riječ je o istom području u kojem dominira sorta sangiovese, ali drukčijim pravilima proizvodnj­e. Grožđe za Classico je s boljih položaja, prinos je manji, a vina odležavaju dulje. Inače, Chianti je 2016. obilježio 300. obljetnicu od objave prvih pravila za proizvodnj­u vina. Peti je dan bio rezerviran isključivo za

Mbijelo vino konzorcija Vernaccia di San Gimignano, a potom se crni sangiovese šesti dan vratio u Vinu Nobile di Montapulci­ano te posljednja dva u velikom Brunellu di Montalcinu. Ta predstavlj­anja nisu sajmovi na koje se dolazi besplatno piti nego savršeno organizira­na kušanja 100 ili više vina na dan. Kušač ima šest čaša, katalog vina i blok u kojem piše brojeve željenih uzoraka. Narudžbu predaje sommelieru, koji donese i potoči vino, a svatko kuša ritmom koji mu odgovara. reba reći i da najslavnij­ih i najskuplji­h toskanskih vina na ovim kušanjima ipak nije bilo. Ona su izvan oznaka kontrolira­nog podrijetla DOC i DOCG, čija im pravila ne bi dopustila korištenje sorata koje žele ili grožđa s nekog drugog položaja. Kod takvih vina cijena već na prvi pogled ukazuje na kvalitetu koju dovoljno jamči ime proizvođač­a. Na anteprimam­a je bilo relativno malo gostiju iz SAD-a. Valjda im ne trebaju jer se tamo ionako izvozi najviše toskanskih vina, 31 posto. Slijede Ujedinjeno Kraljevstv­o i Njemačka, kamo odlazi po 25 posto izvoza, pa Švicarska, Francuska, Austrija, Španjolska... U taj kolač mora ući i Kina, rekao je na okruglom stolu o vinima markiz Piero Antinori, iz čijih vinarija stižu Tignanello i Solaia, koja spadaju među najbolja talijanska vina. Azija je općenito veliko tržište koje Toskanci još nisu osvojili, pa ne čudi da je najviše novinara stiglo iz Kine, Japana, Južne Koreje, ali i Indije. Bilo je malo Rusa, vjerojatno zbog sankcija EU, a ne zato što ne bi bilo kupaca. Bila su na Anteprime pozvana i dva Hrvata. Dovoljno da se pokaže koliko je velikoj Toskani važno čak i malo tržište poput hrvatskog.

TVinari su udruženi u konzorcije koji propisuju iznimno stroga pravila za proizvodnj­u vina sa

svojeg područja

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia