Express

Veliki poraz tehno giganata u EU

Autorska prava

-

Europski parlament izglasao je Direktivu o autorskim pravima na jedinstven­om digitalnom tržištu. Hrvatsku stručnjaki­nju za autorska prava, dr. sc. Romanu Matanovac Vučković, pitali smo što to točno znači za nas, obične smrtnike.

1.) Direktiva je prošla u EU parlamentu, koliko vremena će trebati da to korisnici osjete u svojoj svakodnevi­ci?

Direktiva još formalno mora doći pred Vijeće ministara Europske unije pa će potom biti objavljena u Službenom glasniku Europske unije. Od tog datuma teče rok za implementa­ciju u nacionalne propise država članica od dvije godine, a to znači da se nacionalni autorsko-pravni propisi u EU trebaju izmijeniti u iduće dvije godine. Budući da Direktiva u svojoj osnovi nije usmjerena prema krajnjim korisnicim­a interneta, za njih se ništa ne bi trebalo promijenit­i.

2.) Možemo li očekivati da će tehnološki divovi pružiti još veći otpor? Moguće je da tehnološki divovi pruže još veći otpor želeći dokazati da su oni ti koji diktiraju trendove i poslovanje na internetu te želeći i dalje ostvarivat­i isključivo enormne profite. Ova Direktiva jedini je pravni dokument na razini Europske unije u kojemu oni nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve i dalje se izuzimati od svih regula koje se uobičajeno primjenjuj­u na druge subjek- te.

3.) Što s Hrvatskom? Hoće li Hrvatska i ranije početi s primjenama nekih odredaba iz

Direktive?

 ??  ?? Što se tiče implementa­cije u nacionalni Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, vjerujem da će se Hrvatska držati propisanih rokova.
Što se tiče implementa­cije u nacionalni Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, vjerujem da će se Hrvatska držati propisanih rokova.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia