Express

Planovi bijega su gotovi. Ima ih sedam...

-

Izručenje ovisi o ministru koji nije iz HDZ-a. Neki tvrde da će on teško potpisati tu odluku, a Mamić će koristiti sva sredstva kako do nje ne bi ni dodošlo. Krajnja opcija je bijeg u jednu od šest država koje ne izručuju u Hrvatsku

Kad me vidite, onda mi se nadajte, tako nekako ovih dana misli Zdravko Mamić. Sva se njegova sljedba, a ona je brojna, moćna i utjecajna, ovih dana posvetila traženju odgovora na jedno jedino pitanje: kako spriječiti njegovo izručenje u, kako je svojedobno govorio Branimir Glavaš, “hrvatski kazamat”... Već činjenica da je optužnica protiv Mamića potvrđena tek iz sedmog pokušaja dovoljno govori o tome koliko je Mamić žilav. No optužnica je na kraju ipak potvrđena: žilavo je i pravosuđe, više no što se u prvi tren činilo. Optužnica nije nimalo bezazlena. “Tu ga imaju”, kaže naš izvor iz pravosuđa i dodaje:

- U prvom predmetu sve je bilo sklisko, ali ovdje Mamić nema velikih šansi. šansi Terete ga za zločinačko udruživanj­e, što je vrlo nezgodna inkriminac­ija, ali druge su još gore.

- Kazna za sudjelovan­je u zločinačko­j organizaci­ji je tri godine zatvora - kaže nam izvor odlično upućen u predmet, pa nastavlja:

- Organizato­ru udruživanj­a, međutim, prijeti deset godina. Formulacij­a o ‘udruživanj­u u zločinački pothvat’ samo je ‘kapa’, ispod koje se onda vade pojedinačn­a kaznena djela, koja mogu vući i veće kazne... Mamićev odvjetnik Veljko Miljević ogorčeno je ovih dana tvrdio kako je Mamiću određen pritvor i prema novoj

optužnici, optužnici iako je već određen prema staroj, a pritvor p se ne može odrediti dva puta. Drugi Dru naš izvor komentira kako to nije problem: probl

- Oni će ukinuti u prvu odluku o pritvoru, i taj prigovor prigov otpada. Nije to nešto što će spriječiti izručenje. i No postoji tu druga ‘kvaka’. Prema Pr ugovoru koji su potpisale Hrvatska i BiH, za cijeli niz kaznenih djela koja su taksativno tak navedena u međudržavn­om sp sporazumu predviđeno je izručenje vlastit vlastitih državljana Hrvatskoj (Mamić je lani uzeo uze bosanskohe­rcegovačko državljans državljans­tvo). No Hrvatska već nekoliko godina nije nij izručila sutkinju Lejlu Fazlagić, što je dost dosta ogorčilo bosanskohe­rcegovačke vlasti. vlas To znači, u principu, da je izručenje prema sporazumu dviju država obavezno - inače bi Bošnjakovi­ć napisao neku odbijenicu - pa je jedini način da ga se opstruira otezanje. Mamića će BiH, dakle, morati izručiti, ali tko zna kad. A tu se, kako doznajemo, pojavljuje još jedna prepreka.

- Nema teorije da Zdravko Mamić bude izručen dok je Josip Grubeša ministar pravosuđa BiH - tvrdi nam to dobro upućeni izvor iz BiH. Naime, bez obzira na odluku BiH sudova, kad se okrivljeni­k protivi izručenju, konačnu odluku mora donijeti ministar pravosuđa BiH.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia