Express

336 tisuća birača neće imati svoje zastupnike, propali su im glasovi

Izborni prag od tri posto imao bi značajne benefite

-

Iako je odaziv birača na izborima za Europski parlament bio gotovo pet posto veći nego prije pet godina, to je dovelo i do rekordnog broja “bačenih” glasova. Gotovo 336.000 birača zaokružilo je neku od 28 lista koje uopće nisu prešle izborni prag od pet posto pa tako skoro trećina birača uopće neće imati ljude za koje bi smatrali da najbolje zastupaju njihove političke interese. Broj propalih glasova viši je od broja glasova koje je osvojio HDZ kao relativni pobjednik izbora. S 244.000 glasova oni su dobili četiri mandata, jednako kao i SDP s gotovo 44.000 glasova manje. Svi koji su osvojili između 55.000 i 91.000 glasova osvojili su po jedan mandat - Suverenist­i, Mislav Kolakušić, Živi zid i Amsterdams­ka koalicija.

Broj od 336.000 bačenih glasova je gotovo dvostruko viši nego što je to bilo prije pet godina. Doduše, tad su HDZ i SDP izašli u dva velika koalicijsk­a bloka pa je pored njih u EU parlament prošao još samo Orah. Na ovim izborima stranke su izlazile samostalno. Tome treba pridodati i glasove 29.597 birača čiji listići su nevažeći.

Što se tiče bačenih glasova, politolog Berto Šalaj ističe da treba raspravlja­ti o spuštanju izbornog praga na tri posto. - Rezultati bi bili drugačiji i imali bi pravedniju zastupljen­ost po biračkom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia