Express

Glasati za Kolakušića ili ne zapravo je čisto investicij­ska odluka

Niti bih ga dao

-

Zamislite da 50.000 poduzetnik­a, kojima bi netko skinuo 1872 kune s leđa, na uložene 1872 kune naprave samo puta tri. Tričavih 280 milijuna kuna za oporezivan­je...

Prije nešto vremena sam napisao da ću dati glas stranci koja predizborn­o najavi ukidanje TV pretplate. Ili, još bolje, postizborn­o naprosto ukine pretplatu. Sad je Kolakušić upravo to najavio.

Rekoh prijatelji­ci iz Pametnog da oni loše komunicira­ju. Da obećaju ukidanje pretplate, 12 puta 80 kuna, jednako 960 kuna, i recimo ukidanje nameta Obrtničkoj komori, četiri puta 228 kuna, jednako 912 kuna, to bi već bilo dovoljno da glasam za njih. Da ništa više ne učine za mene i ovakve kao ja, super. Kako bi bilo lijepo da mi 1872 kune “padnu s neba”. A zamisli samo da se pojavi politička snaga, državnik koji bi nama koji punimo proračun s leđa skinuo sve suvišne namete, čija je jedina svrha da paraziti žive dobro, a zajednici da je zbog toga loše.

Konkretno. Prošlih sam mjeseci u reklamu knjige “Na Caminu sam zagrlio Boga” ulagao po 20 i, samo jednom, 30 dolara. Volio bih raspaliti reklamu soma kuna ili eura, ali naprosto se ne usudim. Ne usude se ni moji uzori, od kojih učim. Proteklih sam mjeseci prodavao od 136 do 166 komada “Camina”. Vjerujte da je u Hrvatskoj to respektabi­lno. Čekam podatke za svibanj, nadam se da će biti 100 komada. Rabati su različiti, ali recimo da je prihod po knjizi bio 80 kuna. Znači, na 130 do 200 reklama prihod od 10.880 do 13.280 kuna. Naravno, nije bajka, treba tu uračunati gadne ostale troškove, ali držimo se zasad samo ove dvije varijable, držimo se samo uloženog u reklamu i prihoda od prodaje. Skine li mi Kolakušić ili bilo tko samo TV pretplatu i namet Komori, ma da na 1872 kune uložene u reklamu ne napravim prihod puta 80 ili puta 50, nego da prihod bude samo trostruko veći, on bi zbog kumulativn­ih blagodati za zajednicu stao uz bok svima kojima tepamo da su najveći u povijesti Hrvatske, a možda bi ih i nadmašio. Zamislite 50.000 poduzetnik­a kojima bi netko skinuo 1872 kune s leđa, da ih ulože u nešto doista korisno. I da svi na uložene 1872 kune naprave samo puta tri. Tričavih 280,800.000. 280 milijuna za oporezivan­je. Vjerujem da bi bolji od mene lako izračunali kolike bi koristi - hej, proračun! - imali samo da se ljudima koji nešto stvaraju olakša, da im se raščisti put. Slijede predsjedni­čki, pa parlamenta­rni izbori, a dotad treba dobro razmisliti o investicij­skoj odluci, za koga glasati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia