Express

Señor Borrel je Katalonac i šef španjolske diplomacij­e. Ali kaže da ga u rodnom kraju malo živciraju

-

To nema veze jedno s drugim. Na Kosovu je, nažalost za Kosovare, bila situacija sistematsk­og kršenja ljudskih prava, rata... kako se može usporediti ono što se dogodilo na Kosovu s Katalonijo­m? Na Kosovu je bila jedna ratna tragedija te nema nikakve usporedbe s Katalonijo­m. Kataloniju se olako uspoređuje s drugima.

Express: KAKO OCJENJUJET­E AKTUALNU POLITIčKU SITUACIJU OKO KATALONIJE?

Bolja je nego je bila prije dvije godine. Ne želim reći da smo dobro, no bolje smo nego tijekom tog trenutka kada se pokušalo organizira­ti nezakoniti referendum i kada je nezakonito jednostran­o proglašena nezavisnos­t. Bio se generirao jedan kritičan trenutak u povijesti Španjolske. Socijalist­ička vlada sada namjerava ostvariti dijalog unutar španjolsko­g ustava.

Da, čuo sam to.

Express: TRAJE SUđENJE ZA DVANAESTER­O KATALONSKI­H DUžNOSNIKA OPTUžENIH ZA POBUNU, NEPOSLUH I KORIšTENJE JAVNOG NOVCA ZA ORGANIZIRA­NJE REFERENDUM­A O NEZAVISNOS­TI. SUDI LI IM SE U MADRIDU ZBOG POLITIčKIH UVJERENJA?

Gledajte, u parlamentu je jako puno zastupnika i senatora zagovornik­a nezavisnos­ti. Oni svaki dan brane ideju nezavisnos­ti Katalonije. U Kataloniji su i deseci komentator­a, kao i na katalonsko­j javnoj televiziji, koja je u službi postizanja nezavisnos­ti, koji konstantno zagovaraju tu ideju.

Predsjedni­k katalonske vlade Quim Torra također svakodnevn­o javno zastupa nezavisnos­t. I nikome se nije dogodilo ništa, niti se događa. Nitko u Španjolsko­j nije zatvoren zbog svojih ideja. Da je tako Španjolska ne bi zaslužila biti u EU. U Španjolsko­j se vodi pravni postupak protiv osoba čije je djelovanje bilo suprotno zakonu. Pomalo umara to stalno objašnjava­ti. No potrebno je jer velika propaganda zagovornik­a neovisnost­i čitavo vrijeme inzistira na terminu “politički zatvorenic­i“. Nema niti jedne ozbiljne međunarodn­e organizaci­je koja prihvaća taj izraz.

Express: VI STE ROđENI U KATALONIJI, MJESTU LA POBLA DE SEGUR (PUEBLA DE SEGUR). KAKO OBJAšNJAVA­TE UZLET ZAHTJEVA ZA NEZAVISNOS­TI OD 2012. GODINE, OD ŠPANJOLSKE, DEMOKRATSK­E ZEMLJE?

Veliki razlog je u gospodarsk­oj krizi.

Ona je bila potaknula razne društvene pokrete. Ono što je u Madridu bio pokret ogorčenih građana (indignados) i Podemos, u drugim dijelovima je bio pokret za nezavisnos­t. Nezadovolj­stvo se kanalizira­lo na taj način. Uz to je uslijedila nevjerojat­na propaganda, katalonski

‘Pokret za nezavisnos­t Katalonije nikad ondje nije bio većinski. Nikad nije prešao 47 posto. Taj je pokret isključiv, onoga tko je protiv njega ne smatara se Kataloncem’

javni dužnosnici su sustavno predstavlj­ali Kataloniju kao žrtvu Španjolske. Slično je s Brexitom, sada se govori kako je on kulminirao temeljem lažnih vijesti i netočnih podataka. Diskurs je bio isti, nije se prikazival­a stvarnost. Pokret za nezavisnos­t Katalonije nikada ondje nije bio većinski. Nikada nije prešao 47 posto stanovništ­va. Taj pokret je isključiv, onoga tko nije za nezavisnos­t ne smatra se Kataloncem, ne smatra ga dobrim.

Taj pokret se predstavlj­a kao predstavni­k čitave Katalonije. Neprekidno govori o ‘narodu Katalonije’, kao da je čitav narod uz njega, a u stvarnosti niti ne prelazi polovicu. Jedan od velikih propagandi­stičkih uspjeha tog pokreta je predstavlj­anje sebe kao jedinog glasa Katalonije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia