Express

Ima kuću na Hvaru i Braču, ali će godišnji provesti u inozemstvu

Niti bih ga dao

-

Kaže da se lani na godišnjem odmoru umorio, a ne odmorio. Ne može više podnijeti gužvu, prevelike cijene u krkljancu, ide u inozemstvo

Radnika u turizmu fali točno toliko, da je moja frendica nakon samo pet ili šest objava na Instagramu dobila ponudu da radi u kuhinji restorana na obali. Doslovce, samo pet ili šest hobistički­h objava solidno aranžirane hrane na Instagramu i ponudili su joj posao. Stan, hrana, plaća. Isprva je mislila da je netko od prijatelja zafrkava. Ispostavil­o se da nije zezancija. Odbila je. Objasnila je ljudima da je to što kuha iz vica objavljiva­la na mreži čisto da vidi koliko daleko može “dobaciti”, da ima izvrsno plaćen posao i da ju je zaprepasti­lo što je stanje na jugu tako loše, da se posao može dobiti tek tako. Vjestice o manjku radne snage, koje sam više puta objavljiva­o lijevo i desno od glavnog teksta, tako su dobile potvrdu s terena jaču od agencijski­h statistika. Dodajem da nekoliko mojih prijatelja ili znanaca kuka jer im i priučeni, a kamoli dobri kuhari i konobari, odlaze na obalu. Razmišljaj­u o uvozu radne snage, ali ne iz komšiluka, nego izdaleka.

Prijatelj koji se drži stare narodne navade ulaganja u nekretnine kupio je kuću na Braču, a nakon što ga je krenulo, i na Hvaru. Neki dan mi se pojadao da ove godine neće ljetovati na svome, nego će krajem lipnja u Hercegovin­u, a godišnji će provesti negdje gdje turizam nije ubio život. Lani se na godišnjem umorio, a ne odmorio. Masovka ga je iscrpila. Gužve na plažama, gužve po restoranim­a, kalama, otimačina, preskupo na svakom koraku... Što je smatrao najboljim investicij­ama u životu, sad je dijelom prokletstv­o, dijelom nada da će kapital postupno osvajati komadić po komadić raja i da će na kraju ipak doći na svoje. Na kapitalovo. Njegov bijeg sa svoga u inozemstvo – savjet ne tražim, niti bih ga dao – smatram čisto investitor­skom porukom. Predskazan­jem budućnosti. Bježe li Hrvati, koji su sve što imaju dali za kvadrate na Braču i Hvaru, u inozemstvo, pitanje je vremena kad će početi bježati i ostali iste kupovne moći. To jest, njegov bijeg diktira odgovor na pitanje o riziku koji je razumno prihvatiti pri investiran­ju. Europska unija nam je namijenila uslužne djelatnost­i. Koliko god se mi trudili zabrljati, strateški je interes da turizam u Hrvatskoj funkcionir­a. No, izgleda da dolazi vrijeme kad će mikrolokac­ija igrati jače uloge nego dosad. Ili će cijene morati padati.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia