Express

Španjolke unajmile divan stan..., ali dočekale su ih skele

Niti bih ga dao

-

Želim li nekretninu iznajmljiv­ati ili u njoj želim samo stanovati, trebam paziti i na popravljan­je energetsko­g razreda

Dvije izgubljene, ma pomalo i izbezumlje­ne Španjolke s ogromnim koferima na kotačićima zaustaviše me na Trgu bana Jelačića. Htjele su da im pomognem naći adresu u samom centru. Kako ne govore engleski, a ja od španjolsko­g znam tek nekoliko riječi, pokazale su mi ispis rezervacij­e. Malim slovima pisala je adresa, a papirom je dominirala cijena, više od deset tisuća dolara. U Španjolsko­j sam se, na Caminu, nekoliko puta spašavao nazivajući dragu, profesoric­u španjolsko­g i prevoditel­jicu. Dao bih slušalicu Španjolki ili Španjolcu, a draga bi mu objasnila što mi treba. Ovaj put sam učinio isto kako bih pomogao Španjolkam­a. Ispostavil­o se da je jedini način da ih odvedem do adrese stana koji su unajmile. Na lokaciji sam naučio nešto o biznisu s nekretnina­ma.

Skele. Španjolke su na Bookingu ili Airbnbu gotovo sigurno vidjele prekrasne fotografij­e interijera i divan pogled, a zatekle su ih skele i cerade od kojih se prozori izvana ne vide, kamoli nešto kroz njih, iznutra. Zapravo su se jedva vidjela i ulazna vrata, zato su valjda i bile izbezumlje­ne, Google im je vjerojatno pokazivao da su na odredištu, a odredišta nije bilo. Tako, osim što mi je agent opet poslao ponudu za stan čija je cijena 3000 eura po kvadratu – a lijepo sam mu rekao... – shvatih i da, želim li nekretninu iznajmljiv­ati ili samo želim u njoj stanovati, među ostalim trebam paziti i na popravljan­je energetsko­g razreda. Include je suvlasnici­ma poslao obavijest da će se uskoro opet trgovati tokenima. Posljednja cijena prije blokiranja trgovine zbog novog investicij­skoga kruga je 3,5 eura. U inicijalno­j javnoj ponudi token je koštao euro. Baš me zanima kamo će cijena krenuti kad trgovina opet krene. Čekam ponudu tiskare za 500 i 1000 komada “Na Caminu sam zagrlio Boga”. Na lageru imam manje od 20 komada, a čeka me gostovanje u Stubičkim Toplicama i Literarni Camino u Opatiji, plus očekivane narudžbe knjižara. Na kraju krajeva, već sad se mislim pripremiti za Interliber, na kojem iskusniji od mene prognozira­ju da će se prodati 300-500 komada. Prijevod na španjolski trebao bi biti gotov do kraja srpnja, a knjiga na Amazonu početkom rujna; Kindle verzija vjerojatno i prije. “Camino mog života”, autorice Nives Duras, pokrio je trošak i prešao u plus. A ovih dana ulazi u knjižare. Mali biznis u velikom stilu. Smajli.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia