Express

Ali Spreman umrijeti kao Malcolm X, dobio je 200.000 udaraca

- Piše: SERGEJ ŽUPANIĆ

Tada se još zvao Cassius Marcellus Clay. Bio je mali i svake nedjelje kad bi s mamom išao u crkvu, pitao bi se zašto je unutra sve bijelo.

“Zašto je Isus plave kose, plavih očiju, sve bijelo, bijeli su anđeli. Pitao sam: ‘Mama, kad umremo, hoćemo li ići u raj?’ Odgovorila mi je: ‘Naravno da ćemo ići u raj.’ Zatim sam pitao: ‘Mama, a gdje su svi crni anđeli?’”, zabilježio je novi HBO-ov dokumentar­ac riječi najvećeg boksača Muhammada Alija, snimljene još dok je bio mlad, pri kraju karijere. Mali Cassius pitao se kako je moguće da je čak i Tarzan, kralj džungle u Africi, također bijel.

“A sve što je bilo crno, bilo je loše. Grozan pas je bio crni, crna mačka je donosila nesreću, ako vas je netko olajavao, onda vas je ocrnio. Rekao sam mami: ‘Pa i među bijelcima ima loših ljudi. Zašto se onda oni ne objeljuju kad govore loše jedni o drugima?’”

Objasnio je potom do kakvog je genijalnog zaključka došao gdje se skrivaju crni anđeli: “Oni su u kuhinji i pripremaju med i mlijeko.” Kritike dokumentar­ca redatelja Antoinea Fuque “What’s My Name: Muhammad Ali” jako su dobre do odlične. Povremeno se dogodi da netko predbaci što nema pravog naratora, nego je dokumentar­ac sačinjen od vješto kombiniran­ih audio i video snimki Alija, prijatelja, suparnika, članova obitelji.

‘Bio sam nervozan prije svakog svog meča, a protiv Fraziera uhvatio me strah..., ali samo do prva tri udarca’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia