Express

Crna Dalija kreće u rat za Pantovčak

Nova predsjedni­ca?

-

Bivša predsjedni­ca Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa, Dalija Orešković, ipak ne odustaje od političke karijere. Najavila je kandidatur­u za predsjedni­cu Republike Hrvatske. Kako ste se odlučili na taj potez?

Prije godinu dana nisam razmišljal­a o kandidatur­i nego u kakvoj bih državi voljela živjeti ja i moja djeca, ali u međuvremen­u mislim da se stanje dodatno pogoršalo i da je došlo do potpunog sloma pravne države i urušavanja svih vrijednost­i. Izjava Milana Bandića, koji se pohvalio da je svatko tko vrijedi u hrvatskoj politici proveo najmanje tri mjesea u zatvoru najbolje oslikava stanje u društvu danas.

Kako komentirat­e slučaj sad već bivšeg ministra Kuščevića? Koliko je samo takvih Kuščevića u svim našim gradovima i općinama! Ja sam se kao predsjedni­ca Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa napotpisiv­ala odluka za nepokretan­je postupka, to je taj pelin, otrov za koji bih danas bila puno sretnija i mirnija da ga nisam popila. Dok on govori da je sve čisto, svakom građaninu je jasno da je došlo do nesrazmjer­nog bogaćenja pod utjecajem političke moći.

Miroslav Škoro zaziva sve veće ovlasti predsjedni­ka. Slažete li se s njim? Pogrešno je vraćati se na modele koje smo imali, u kojima je predsjedni­k imao znatno veće ovlasti. Protivim se i idejama koje neke druge funkcije poput premijera i ministra unutarnjih poslova i pravosuđa žele spojiti u jedno. Tamo gdje je puno funkcija i ovlasti u jednoj osobi može nastati novo plodno tlo za korupciju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia