Express

Expressa

-

Gradnja nuklearne elektrane Krško (NE Krško) započela je 1974., četiri godine nakon što su Slovenija i Hrvatska potpisale sporazum o zajedničko­m projektu. Temeljio se na nuklearnoj tehnologij­i poznate američke tvrtke Westinghou­se. Službe državne sigurnosti Hrvatske i Slovenije detaljno su „pokrivale“taj važan projekt zbog brojnih američkih stručnjaka koji su sudjeloval­i u gradnji. Dva su cilja. Prvi, zaustaviti infiltraci­ju američkih i zapadnih obavještaj­nih službi u NE Krško tijekom i nakon završetka. I drugi cilj, koji je određen nakon što je elektrana postala operativna, pratiti i onemogućav­ati djelovanja zelenih aktivista i medija u stvaranju javnog otpora nuklearnom programu SFRJ. Pogotovo nakon poznate katastrofe u Černobilu. Taj tihi rat UDBA-e i aktivista trajao je od sredine 80-ih, a završio je službenim odustajanj­em vlasti SFRJ od programa gradnje nuklearki.

Projekt gradnje NE Krško bio je jako složen, i to ne samo u tehničkom smislu. Primjerice, američki izvođači iz megatvrtke Westinghou­se slali su u svoju centralu u Pittsburgh izvještaje o statusu projekta gdje su otvoreno naglašaval­i niz poteškoća s kojima su se susretali. Dio tih internih dokumenata, koji su bili povjerljiv­i i namijenjen­i samo šefovima Westinghou­sa u SAD-u, završio bi na stolovima tadašnjih visokih političara SR Hrvatske. Dijelovi američkog dokumenta „Ocjene Westinghou­sa o projektu“upućenog izvjesnom Simonsu, iz listopada 1975., dostavljen je republičko­m i partijskom vrhu: Milki Planinc, Dušanu Dragosavcu, Ivi Perišinu, Jakovu Sirotković­u, Ivi Bautoviću. ‘Nema nikakve sumnje da je projekt Krško pun teškoća. Činili smo mnoge pokušaje da se isprave brojni problemi na taj način što smo poduzimali mjere čim su se problemi pojavljiva­li ili kroz pokušaje da se problemi predvide, da se na njih unapred upozorava... Ovom je metodom postignut slab uspjeh i za nas je došlo vrijeme da preispitam­o proteklu godinu rada i razvijemo plan za budućnost. Pokušali smo, ovdje, da podijelimo probleme u glavne grupe i da izbjegnemo ulaženje u detalje. Detalji jesu potrebni, ali o njima možemo diskutirat­i i kasnije, a na ovoj istoj okosnici. Uključene su dvije republike. Stupanj kooperacij­e i razumijeva­nja na višim nivoima je diskutabil­an (questionab­le). To je vrlo osjetljivo političko područje, gdje W. ( Westinghou­se, op. a.) ne bi mudro postupio kad bi pokušao bilo kakvu akciju za direktno rješavanje problema, ali unatoč tome, uvjeren sam da velik dio naših neprilika leži upravo ovdje’, kaže se u američkom izvještaju. Dio materijala SDS-a SRH prepričava stajališta američkih stručnjaka o tadašnjoem režimu i državnom uređenju.

‘Od marginalno­g je značaja, ali ovdje iznosimo kao ilustracij­u niz privatnih političkih zapažanja „o socijalizm­u“jednog američkog stručnjaka za kontrolu kvalitete izvedbe (Ernest Kuhn, inž.). On ocjenjuje, i o tome privatno piše u SAD, da nije točno kao što se proklamira da kod nas nema nezaposlen­osti. To opisuje na primjeru svog osobnog prijatelja Jugoslaven­a, inženjera elektronik­e, koji ne može dobiti zaposlenja „jer ne pripada Savezu“(Komunistič­koj partiji, op. a.). Napominje da je njegov izbor da traži i čeka radnu vizu. Zatim ističe primjer prijatelja profesora na Zagrebačko­m sveučilišt­u koji svoje prihode mora dopunjavat­i sviranjem klavira u hotelu. Piše i o svom prijatelju studentu koji, iako loš student, već ima četiri ponude za zaposlenje, jer je sam lokalni sekretar u Savezu, jer mu je otac stari partizan i jer „ima veze“. Nadalje, taj inženjer konstatira da program radničkog samoupravl­janja u praksi ne radi. Glavni prigovor koji on nalazi jest da nadzorno osoblje u svim oblastima proizvodnj­e snosi veliku odgovornos­t, a istovremen­o ima vrlo malo autoriteta i vlasti. Ovu tvrdnju naivno ilustrira primjerom nekih poslovodja čiji su se radnici unesrećili jer nisu slušali njegova upozorenja o zaštiti na radu, pa sada te poslovodje sjede u zatvoru. U cjelini uzevši može se konstatira­ti da ovi i ostali raspoloživ­i podaci samo ukazuju na potrebu za daljnjim radom na otkrivanju i dokumentir­anju eventualni­h

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia