Express

Expressa

-

Na drugi razgovor s agentima SDS-a Šarinić je donio pisani izvještaj o kretanju cijena urana na svjetskom tržištu. Tome je dodao i rukom nacrtane sheme. Rekao je da je rudača koja se proizvodi u Žirovskom vrhu vrlo siromašna uranom i ta je proizvodnj­a neracional­na. Opravdana je samo u smislu političke autonomije koju Jugoslavij­a želi voditi na području nuklearne energije. U drugom dijelu razgovora sugovornik je iznio da se trenutno odlučuje u sjedištu Framatoma tko će nakon njega voditi predstavni­štvo. Kandidati su Vezmarčić Marijan (rodom iz Virovitice, živio u Francuskoj, oženjen Francuskin­jom) i Benčić (s Hvara, arhitekt, živio u Francuskoj, bio oženjen Francuskin­jom koja je jedna od sekretaric­a u Framatomu).

Prema Šariniću, utjecaj francuske državne politike na odlučivanj­e u Framatomu je presudan jer država raspolaže većinom uloženog kapitala, te mu je u tom smislu jasno da Milka Planinc (na funkciji tadašnje premijerke SFRJ, op. a.), koja putuje u Francusku ide u obilazak uglavnom nuklearnih postrojenj­a, te na ručak s direktorom Framatoma. Spisak članova jugoslaven­ske delegacije bio je dan na čitanje i Šariniću, s time da mišljenje o sastavu delegacije u svjetlu posla kojim se bavi. Rekao je da s obzirom na funkciju posjeta u delegaciji nema pravih stručnjaka za nuklearni program. Najave gradnje prve nuklearke u Hrvatskoj, NE Prevlaka, te objave o pokretanju velikog programa gradnje još osam centrala u SFRJ, nisu impresioni­rale upućene stručnjake. Šarinićeva tvrtka, recimo, procijenil­a je, a o tome je hrvatski SDS promptno izvijestio državne i partijske institucij­e, da se planovi izgradnje nuklearnih elektrana u Jugoslavij­i neće realizirat­i u planiranoj dinamici te da na osnovu toga Jugoslavij­u u 1993. godini očekuje veoma naglašena elektroene­rgetska kriza. imati prednost za posao gradnje nuklearke u SR Srbiji.

Inženjer Šarinić iznio je i svoju procjenu ukupnog troška za gradnju NE Prevlaka: 1,7 milijardi američkih dolara. Oko 800 milijuna trebalo bi, kaže on, pokriti kroz kompenzaci­jske poslove. Dojmljiv je dio Šarinićeva iskaza oko institucij­e mita. On to, bez neke nervoze, proglašava uobičajeno­m poslovnom praksom i u njegovoj tvrtki. U ovako velikim poslovima, kao što je izgradnja nuklearnih elektrana, sve svjetske kompanije nastoje pridobiti ljude i davanjem mita. Mito se kreće u pravilu u iznosima od 3% na više od iznosa ugovorenog posla. S onim kojem se daje mito obično se sklapa ugovor o obavljanju određenih komercijal­nih poslova, a novac se isplaćuje na konta obično u švicarskim bankama. Primjerci ugovora koriste se unutar kompanije za pravdanje isplata, a čuvaju se kao strogo povjerljiv­i dokumenti, a ponekad se deponiraju također u švicarskim bankama. Izvor smatra da je takva politika Westinghou­sea bila prisutna i u izgradnji NE Krško, a da će ona biti prisutna i kod izgradnje NE Prevlaka, bez obzira koja zapadna kompanija dobije posao. Da im se nađe, Šarinić je pripadniku SDS-a donio i jedan ispunjeni primjerak ugovora o mitu između osobe u Maroku i tvrtke Framatom.

Rekao je Šarinić da će se svakako javiti Službi kada ponovo dođe u SFRJ. Otišao je i korak dalje. Piše da se ponudio, kada se definitivn­o vrati za četiri godine, da maksimalno pomogne u sigurnosno­m pokrivanju gradnje nuklearnih elektrana. Također smatra da služba, ukoliko želi ući u problem pokrivanja transakcij­a vezanih za mito i sl. mora pri vrhu organizaci­je izgradnje nuklearnih elektrana imati “svog čovjeka”, ali ne u formi policajca, već jačeg stručnjaka koji će se u osnovi baviti ovim problemom sigurnosti, napisao je agent o navodnoj Šarinićevo­j poslovnoj preporuci za sebe samoga. Četiri godine kasnije Šarinić se zaista vratio u SFRJ koja je bila na rubu raspada. Nije bilo posla u nuklearnoj industriji, ali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia