Express

Expressa

-

Ilich Ramírez Sánchez poznatiji je kao Carlos, ili Šakal, ili Carlos Šakal. Od početka 70-ih godina prošlog stoljeća pa do sloma Istočnog bloka bio je među top pet svjetskih terorista. Nešto poput Bin Ladena 20. stoljeća.

Ali nije živio u špiljama. Volio je skupe hotele, cigare i Hermesove marame oko vrata. Ženskar i bonvivan. Ali nema tu neke romantike. Ilič je bio produžena, uglavnom krvava ruka komunistič­kog bloka u Hladnom ratu sa Zapadom. Oko njega se desetljeći­ma gomilaju najluđi misteriji. Napisane su knjige i snimljeni filmovi. Za neke je bio borac za slobodu. Za većinu samo zao terorist.

Nije bilo dostupnih dokumenata o vezama samog Carlosa/Šakala te važnih ljudi iz njegove mreže s komunistič­kim režimom bivše Jugoslavij­e. Dosadašnja nagađanja i pretpostav­ke, u nastavku ovog opsežnog poglavlja, zamijenit će točni podaci iz dosad nepoznatih dokumenata i zabilješki jugoslaven­ske savezne tajne policije.

Ljeto je 1983. Beograd. Citiramo iz dokumenta SDS: “Jugoslaven­ska državljank­a Neda Radonić-Janković obratila se, 13. juna 1983. godine, svom dugogodišn­jem poznaniku, glavnom inspektoru u SDB RSUP SR Srbije (tadašnja republička služba sigurnosti, kolokvijal­no se može nazvati srpska UDBA) i saopštila da je: Pre par godina, dok je radila kod advokata (Žak Veržesa) u Parizu upoznala izvesnog ‘Džozefa’, za koga zna (on joj je pričao da je najbliži saradnik Carlosa). Takođe je prenela: Prošle godine ‘Džozef’ je premešten u Beograd, kao diplomata Sirije, gde su obnovili staro poznanstvo. Istakla je da je ‘Džozef’ zamolio da mu, ukoliko može, omogući razgovor sa nekom poverljivo­m ličnošću, bliskoj vladi, ali da ne bude političar, jer želi da njihov razgovor ostane među njima, jer bi hteo da saopšti neke važne stvari.”

Za razumijeva­nje konteksta potrebno je razjasniti spomenuta imena. Prvo, Jacques Vergès (ili Žak Veržes, kako ga fonetski pišu agenti). Zanimljiv lik, poznati pariški odvjetnik tajlandsko-francuskog podrijetla, bonvivan i ozbiljan politički aktivist. Branio je palestinsk­e fedajine, članove PLO-a , alžirske pobunjenik­e, krvnika iz Lyona SS-ovca Klausa Barbiea i, naravno, samog Car

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia