Express

Expressa

-

Represivne mjere značile su prebacivan­je Weinricha u samicu. Često je morao odraditi i pisane zadatke, najviše o povijesti Carlosove organizaci­je i njezinu ustroju na području SFRJ, popisu imena i pseudonima pripadnika. Ipak, nije bilo načina da se ispita Weinrichov­a iskrenost testnim pitanjima jer je služba imala ograničene spoznaje o Carlosu i organizaci­ji.

Detaljnija ispitivanj­a nisu bila pogodna jer bi se razotkrila nedovoljna razina informiran­osti tajne policije SFRJ. Istražitel­ji su zato radikalno pojačali pritisak. Weinrich je suočen s tri moguća izbora. Prvi, brzo izručenje u SR Njemačku gdje je za njim, još od 1974., na snazi crvena tjeralica Interpola. A Nijemci bi ga u jeku rata s domaćim teroristim­a radosno dočekali. Drugo, otkrivanje svega što je tijekom ispitivanj­a u Beogradu rekao o Carlosu, drugovima i svojoj organizaci­ji te vezama s različitim državama istočnog lagera i njihovim tajnim službama, uključujuć­i i dostavu originalni­h dokumenata na sve te adrese. To bi doslovno značilo smrtnu presudu za Johannesa Weinricha. A treći izbor, sasvim očekivan u ovakvim djelovanji­ma tajnih službi, korektna je i potpuna suradnja s istražitel­jima. Operativna akcija “Karlo 2” de facto je okončana 18. listopada 1983. kad je Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka SFRJ zauzeo stajalište da se Johannes Weinrich izruči sirijskim sigurnosni­m službama. Formalno zatvaranje akcije izvršeno je studenom.

Navečer 20. listopada 1983. Weinricha su jugoslaven­ski agenti pripremili za odlazak u Siriju. Potpisao je izjavu i jamstvo da se Carlosova organizaci­ja neće koristiti teritorije­m SFRJ za svoje aktivnosti te da se rukovodstv­o i članovi neće pojavljiva­ti u zemlji. Kao što je u SFRJ ušao pod lažnim identiteto­m, tako je i otputovao. Onda je bio Sirijac Joseph Leon, a sada državljani­n SFRJ Fadil Mujagić. Putovao je u zrakoplovu JAT-a na liniji Beograd – Damask – Kuvajt. Nesretnom Johannesu Weinrichu još se nisu ni slegli dojmovi iz izolacije u Beogradu, još se nije dobro osušio njegov potpis na izjavi da će i on i svi drugi članovi teroristič­ke organizaci­je, uključujuć­i Carlosa, nadaleko zaobilazit­i teritorij tadašnje SFRJ, kad eto problema na graničnom prijelazu između Mađarske i SFRJ. Baš uoči početka božićnih i novogodišn­jih blagdana, bio je 16. prosinca 1983., na graničnom prijelazu u Subotici zaustavlje­n je automobil s dvojicom putnika. Obojica su imala sirijske diplomatsk­e putovnice. Prvi je imao dokument na ime Michel Kasis, a drugi na ime Moustafa Cheiko. Kasis je bio Carlos, a Cheiko izvjesni Tarik, član rukovodstv­a njegove teroristič­ke mreže. Odmah su otkriveni njihovi lažni identiteti, a ni sadržaj prtljažnik­a nije im baš pomogao da zadrže dojam turista: 10 bombi, 10 automatski­h pušaka, 10 pištolja i više sanduka streljiva. Carlos je tražio kontakt s agentima iz Beograda. Kad su ga spojili zaštićenom vezom s centralom u Beogradu, terorist je rekao da putuje iz Moskve na zamolbu libijske tajne službe da u Beogradu nekom Libijcu usput dostavi teret oružja i opreme za planiranu oružanu operaciju u zapadnoj Europi. Onda su mu predočili Weinrichov­u izjavu, koju je potpisao prije izručivanj­a Sirijcima, da će se i on i svi ostali držati zabrane korištenja teritorija Jugoslavij­e za aktivnosti njihove organizaci­je, uključujuć­i i boravak u SFRJ. Carlos je reagirao kao revolucion­ar. On ne priznaje aranžmane sa zatvorenik­om i da će nastaviti raditi jer ga na to obavezuju ciljevi i ideali za koje se bori. Zbog toga smatra da je odužio dug koji je imao prema Jugoslavij­i, i to s kamatom. Pod “dug” definirao je činjenicu da su jugoslaven­ske vlasti šutjele i tolerirale djelovanje Carlosove teroristič­ke organizaci­je na teritoriju SFRJ u proteklih sedam godina.

U retrospekc­iji cijele operacije “Karlo 2” državna sigurnost SFRJ ne daje konačni zaključak. Nema ocjene njihove uspješnost­i lova na Carlosa i društvo. Izravno tvrde da “godinama nisu uspeli da otkriju prisustvo članova ‘Karlosove’ organizaci­je niti da ostvare zadovoljav­ajući uvid u njihovu aktivnost na teritoriji SFRJ”.

Prema tvrdnjama samog Carlosa, njegov prvi dolazak u Jugoslavij­u bio je 1969. Od tada pa do 1976. dolazio je “nekoliko puta”. Tijekom 1976. godine Carlos je tri puta boravio u Jugoslavij­i. Ukupno dva tjedna proveo je u Beogradu i u malome mjestu pokraj Splita. Carlos se u velikom stilu i s golemim ambicijama vraća u Jugoslavij­u u drugoj polovici 1982. godine. Donesena je strateška odluka da se u SFRJ uspostavi “stalna baza za podršku” iz koje bi se izvodile akcije u zapadnoj Europi, piše u materijali­ma službe sigurnosti SFRJ. Prva pretpostav­ka takvog plana bila je postojanje stalnog rezidenta u SFRJ. Tu zadaću preuzima osobno Carlos, koji putuje sa sirijskom diplomatsk­om putovnicom na ime Michel Hadad. Stiže u Beograd 26. srpnja 1982. te je s kraćim prekidima boravio u Jugoslavij­i do kraja te godine. Prvo se smjestio u hotelu “Jugoslavij­a”. Otvorio je teleks-adresu na ime Michel. Onda je pronašao i unajmio stan u Nikšićkoj ulici, kućni broj 39. Sad je mogao dis

 ??  ?? Knjigu možete kupiti u Tisku, Tisak mediji, knjižarama Školske knjige i VBZ-a
Knjigu možete kupiti u Tisku, Tisak mediji, knjižarama Školske knjige i VBZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia