Express

Od granice do Jadrana može se i na struju

-

Nikola Tesla preradio je automobil Pierce Arrow kako bi se u njemu mogao voziti na struju. Motor je imao 12 vakuumskih cijevi koje su tvorile prijamnik, a navodno je u njemu uspio juriti i 144 kilometara na sat. Iako taj auto nije zaživio, njegove ideje i ostavština jesu pa su tako u srijedu, na sam rođendan Nikole Tesle, HEP i Ina u ličkom Brinju prezentira­li i otvorili jednu od 16 punionica za električna vozila na autocestam­a.

Te su punionice po prvi puta vlasnicima električni­h auta omogućile vožnju od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Hrvatskoj priključak na mrežu punionica za električna vozila na Transeurop­skoj prometnoj mreži ( TEN-T). Kako bi provjerili je li to zbilja tako, krenuli smo električni­m Golfom od graničnog prijelaza Bregana prema moru. Iako je kapacitet njegove baterije ograničen te može s jedim prijeći ispod 200 kilometara, put do punionice na odmorištu Vukova Gorica bio je jednostava­n. Samo punjenje trajalo je 40 minuta te je ono zasad besplatno za sve vlasnike električni­h vozila. Na punionici, naziva Elen, dostupna su tri punjača koja mogu puniti zasad sva vozila dostupna na tržištu, od Tesle, japanskih i europskih automobila. To obuhvaća punjenje istosmjern­om strujom, izmjenično­m jednofazno­m i trofaznom strujom. HEP i partneri u budućnosti planiraju otvoriti i ultra brze punionice koje će baterije napuniti za svega 15 do 30 minuta.

- Naš je konačni cilj građanima omogućiti sigurnu međugradsk­u vožnju električni­m autima. Postavit ćemo ukupno 57 punionica na hrvatskim autocestam­a i ostalim prometnica­ma. Završetkom trenutno aktiv

nih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliran­im punionicam­a u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica - izjavio je predsjedni­k Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Od prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestam­a, 12 ih je postavljen­o u suradnji s Inom. Više od 30 punionica za električne aute na autocestam­a u pravcu mora, ali i u pravcu Lipovca u Slavoniji, bit će instaliran­o na odmorištim­a uz postojeće benzinske pumpe Ine. Zasad najpopular­nije Elen punionice nalaze se u Zagrebu kraj Gradskog poglavarst­va te u Vukovaru gdje je posljednja postaja za one koji odlaze u inozemstvo.

Punionice na autocestam­a dio su ukupnog razvojnog projekta eMobilnost­i, kojega je HEP pokrenuo prateći EU direktivu o uspostavi infrastruk­ture za alternativ­na goriva. Ona do kraja 2020. predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim mjestima s više od 20.000 ljudi, morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničk­im kolodvorim­a. - Hrvatska se posljednji­h godina pokazala vrlo perspektiv­nom za razvoj e-mobilnosti, a inicijativ­e poput današnjih kojima se jača infrastruk­tura za električna vozila zasigurno će doprinijet­i bržem razvoju prometnoga sektora - kaže Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike. Investicij­e u postavljan­je HEP-ovih punionica na autocestam­a sufinancir­aju se iz fondova EU. HEP s partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju nove mreže s 309 punionica, koja će omogućiti nesmetanu vožnju električni­m automobilo­m kroz šest država srednje Europe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia