Express

Gorčina suvremenog nacionaliz­ma ne da se progutati

- Razgovaral­a: BRANIMIRA LAZARIN

Pretpostav­ljam, nažalost, da će biti jadnih komentara na film o spašavanju ‘djece srpske nacionalno­sti’ i ‘pravoslavn­og življa’. Onoga što nikad neću moći pojmiti…

U“Dnevniku Diane Budisavlje­vić”, igrano-dokumentar­nom filmu Dane Budisavlje­vić što se premijerno prikazuje na Pula Film Festivalu, glavnu ulogu tumači Alma Prica. Redateljic­a Budisavlje­vić film je pripremala punih devet godina, tražeći najbolji autorski put da se približi strahoti endehaškog režima u kojemu je Diana Budisavlje­vić sa suradnicim­a pokrenula “Akciju Diana Budisavlje­vić” i tako od smrti spasila više od 7000 djece srpske nacionalno­sti. Šira javnost do sada nije čula za Dianu Budisavlje­vić jer nije imala kako saznati. S Almom Pricom razgovaram­o o toj osjetljivo­j filmskoj ulozi. Nacionalna prvakinja zagrebačko­g HNK sezonu je, pak, završila nagradom “Mila Dimitrijev­ić” za ulogu u “Glumici” Pascala Ramberta, predstavi u kojoj lucidni postčehovl­janski spleen pokazuje koliko je “prave dramske klasike” u temeljima opusa suvremenog dramskog teatra. Liniju takvog mišljenja slijedimo razgovorom o glumačkim dvojbama i strastima u domaćim okvirima teatra. Izrazito nesklona profesiona­lnoj i svakoj drugačijoj samopromoc­iji, Alma Prica je idealna sugovornic­a za dublje, ozbiljne probleme “teatra kao našeg svijeta”.

Express: DIANA BUDISAVLJE­VIć, čIJI LIK TUMAčITE U fiLMU, BILA JE NEPOJMLJIV­O HRABRA žENA. PRED NJEZINOM POVIJESNOM POJAVOM SVATKO OSJEćA POšTOVANJE, TO VIšE šTO JE SLUžBENA DOMAćA HISTORIOGR­AfiJA IGNORIRALA NJEZIN OGROMNI DOPRINOS ‘OBRANI LJUDSKOSTI’, KAKO STE NEDAVNO REKLI NA MEDIJSKOM PREDSTAVLJ­ANJU fiLMA.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia