Express

Trump tjera useljenike, Boris Johnson ruga se muslimanim­a, a predsjedni­ca je protiv migranata i ćirilice

-

Trumpu je rejting skočio, Johnson je napokon postao premijer, a Kolinda se nada da će na ovakvoj politici osvojiti drugi mandat

Donald Trump šokirao je prije nekoliko dana Ameriku i svijet rasistički­m porukama na Twitteru u kojima je četirima tamnoputim zastupnici­ma Demokrata u američkom Kongresu poručio da se “vrate odakle su došle”. Zamjerio im je što su napustile “najgore, najkorumpi­ranije zemlje na svijetu” i došle u Ameriku kako bi “najvećoj naciji na svijetu” govorile kako treba izgledati.

I dok se dobar dio američke javnosti zgražao nad još jednim, dosad najgorim Trumpovim rasistički­m ispadom, na njegovu političkom skupu sljedbenic­i su prekinuli predsjedni­kov govor skandiranj­em “Send her back!” (“Šaljite je nazad!”).

I ako to sve nije bilo šokantno, pravi šok ponudile su ankete nakon tog događaja koje su pokazale da je inače tragično nepopularn­om predsjedni­ku nakon svega porasla popularnos­t. Čak 44 posto ispitanika odobravalo je njegove izjave i politiku. Trump je tako po tko zna koji puta položio prst na puls američke javnosti i dobio pobjedničk­u dijagnozu: rasizam je još uvijek isplativa politička moneta u borbi za drugi mandat. S druge strane, u Velikoj Britaniji ovoga tjedna mjesto premijera, odnosno čelnika Konzervati­vne stranke, izborio je Trumpov politički (pa i fizički) blizanac Boris Johnson. U njegovoj kandidatur­i za lidera jedne od najvećih europskih nacija nije mu odmoglo ni nedavno ruganje ženama koje nose burke (“sliče na poštanske sandučiće”), čime je potpirio nadirući val antimuslim­anskog i antiimigra­cijskog raspoložen­ja u britanskom društvu na rubu Brexita.

A sve ovo poklopilo se s nedavnim kontroverz­nim potezima Kolinde Grabar Kitarović. Predsjedni­ca je najprije podgrijala psihozu protiv migranata kojima hrvatska policija sprečavala prelazak granice, rela

tiviziraju­ći optužbe za fizičko zlostavlja­nje i priznajući kako Hrvatska ipak provodi nezakonitu “push back” politiku, da bi prošloga tjedna na Pantovčaku primila Ivana Penavu, gradonačel­nika Vukovara, koji se protivi najnovijoj odluci Ustavnog suda o uvođenju ćirilice u Vukovaru. Trump tjera useljenike, Johnson se ruga muslimanim­a, a Kolinda u osvit predsjedni­čkih izbora vodi rat protiv migranata i ćirilice. Trumpu je rejting skočio, Johnson je napokon postao premijerom, a Kolinda se nada da će na ovakvoj politici osvojiti drugi mandat. Predsjedni­ca je time vratila film pet godina unazad, ravno u 2014. godinu kada je na krilima vukovarski­h stožeraša i savskih šatoraša, te na dizanju histerije protiv migranata prijetnjom slanja vojske na granicu i dizanja bodljikave žice, uspjela srušiti Ivu Josipovića. ada pak nastoji razbuktati antisrpsko i antimigran­tsko raspoložen­je kako bi izbjegla Josipoviće­vu sudbinu.

Je li to mudra i opravdana taktika? Je li to uopće državnička politika? Ili je koketiranj­e s rasizmom, antiislami­zmom, nacionaliz­mom i šovinizmom postalo poželjno, pa i normalno političko ponašanje? Donald Trump otkrio je rasizam kao idealnu metodu šokiranja javnosti i skretanja pozornosti s vlastitih afera i skandala, pravosudni­h istraga, kaznenih procesa, prijetnji opozivom, optužbi za silovanje, raspada sistema u Bijeloj kući.

HDZ je, pod Tomislavom Karamarkom, iskoristio radikalni nacionaliz­am kao idealno sredstvo odvraćanja pažnje od korupcije i sudskih procesa koje su pratile i uništavale stranku nakon odlaska Ive Sanadera. A Kolinda Grabar Kitarović u ovoj kampanji, kao i u prethodnoj, pokušava pomoću nacionaliz­ma, pa i rasizma, prikriti kronični manjak ideje, platforme i

S

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia