Express

Crkva i škola se ne trebaju u svemu slagati

Tri pitanja Blaženki Divjak

-

Ministrica obrazovanj­a kaže da sustav obrazovanj­a jedini provodi suštinske reforme, a učitelji i nastavnici imaju najniže plaće. Od jeseni kreće “Škola za život”, koju je kritizirao biskup Košić, kao i uvođenje informatič­kih pomagala. Mogu li i kad učitelji očekivati veće plaće?

Koeficijen­ti plaća u sustavu obrazovanj­a su najniži i najviše zaostaju. Učitelji su ti na čijim leđima reforma ulazi u škole. Zahtjev za rast koeficijen­ata u obrazovanj­u je šest posto, tako da se povećaju za 4 posto od jeseni, a 2 posto od 1. siječnja. Vlada mora o tome odlučiti i to će biti pitanje pred nama sljedećih nekoliko tjedana.

Kad ćemo vidjeti prve rezultate “Škole za život”

Ne možemo očekivati da sustav koji se trideset godina nije mijenjao ima kvantni skok i odmah rezultate. Trebat će od tri do četiri godine za prve rezultate same reforme, a prva prilika će biti 2022. na maturi po novom programu. Radimo sve da ta reforma uspije, a za to svi moramo uprijeti i voziti u istom smjeru. Biskup Košić kritizirao je “Školu za život” i uvođenje informatič­kih pomagala. Kako gledate na kritike? Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnost­i i trebaju ih se držati. Zadaća javnog školstva je osigurati svim učenicima jednake prilike za obrazovanj­e, a time kvalitetan život u suvremenom svijetu. Učenici moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublj­u učiti kroz djela, a ne kroz riječi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia