Express

UGA DOLAZI!

-

Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, upozorava na pogubne posljedice kuge

Štete po Hrvatsku bi u najgorem scenariju mogle iznositi milijardu kuna, koliko godišnje nosi domaće svinjogojs­tvo. Čavao u lijes bit će jeftina svinjetina iz dalekog uvoza

farmama domaćih svinja, a bolest je stigla i u Mađarsku, najizgledn­iji scenarij kaže da ćemo joj mi u Hrvatskoj odolijevat­i još koji mjesec, možda do kraja godine, no 2020. spasa više neće biti. Od zaraze iz Mađarske nas, paradoksal­no, štiti Orbanova visoka žilet-granica podignuta 2015. godine kao zaštita od prelaska migranata. Štiti nas i Drava, no kako da je afrička svinjska kuga - za koju lijeka ni preventivn­og cjepiva nema - stigla u Srbiju, iluzorno je očekivati da se iduće godine neće pojaviti i kod nas. Na snazi su već dulje pojačane zaštitne mjere, kako na farmama, tako i u lovstvu. Lovci su dobili blagoslov za odstrel čak 50 posto populacije divlje svinje, koju treba smanjiti na biološki minimum. Predviđa se da će se ta populacija oporaviti u roku od dvije godine, a što se pak događa na terenu - ima li krivolova, pa tako i krivolova ostalih divljih životinja, ni krivih ni dužnih, teško je znati. Protiv tolikog odstrela divljih svinja poi najveći europski proizvođač­i svinja, nakon toga biti osuđeni na jeftino, loše svinjsko meso iz Kine. Tim niskim cijenama, osim toga, naši proizvođač­i, kako sami kažu, ni u snovima neće moći konkurirat­i.

- Moje je mišljenje da će u slučaju pojave bolesti u zemljama s hiperprodu­kcijom svinjetine, a to su Danska, Nizozemska i Njemačka, biti zaustavlje­n njihov izvoz u Kinu, Vijetnam, Singapur, Tajland... Budući da smo mi jedna od rijetkih zemalja EU koje svinjetinu više uvoze nego izvoze, bit ćemo slaba karika u lancu 28 EU država, u koje će stizati lošije, jeftino svinjsko meso, poput vratine i carskog mesa, području - Bugarskoj Mađarskoj, Latviji, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini. Ušla je i u šest azijskih zemalja - Kinu, Koreju, Laos, Rusiju (azijski dio),Vijetnam i u Mianmar. Prisutna je i u južnoj Africi, dok je ime dobila po subsaharsk­oj Africi, u kojoj je endemična bolest. S divljih svinja na domaće farme bolest se u Europi proširila na Bugarsku, Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku i Ukrajinu. Prema podacima Svjetske organizaci­je za zdravlje životinja (OIE), bolest je u Srbiju službeno stigla 30. srpnja, a desetak dana kasnije na farme.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia