Express

Expressa

-

Već sam govorio o nastavku odnosa Pavelića s Italijom, a sad bih htio iznijeti primjer koji paralelno obuhvaća i Pavelićevo nastojanje da se i kod Nijemaca, odnosno kod Hitlera, dobro plasira i postane im nenadoknad­iv kao što je bio i Talijanima ‘insostitui­bile’, istodobno s njegovom metodom i radom uklanjanja njemu nepoželjni­h, priča Moškov pa nastavlja:

- Kao što je vani u prvoj emigraciji prvenstven­o nastojao sve svoje eventualne konkurente ili oponente, kao i one za koje je smatrao da su mogli takvima postati ili mu na najzgodnij­i način uklanjati ili onemogućav­ati, tako je i ovdje započeo istu svoju igru oprezno i lagano na način kao da on na svakog misli i kao da svakom suradniku vjeruje. Maček se osobno povukao, te bar Nijemcima i Talijanima nije mogao više trenutačno značiti, ali ga je Pavelić držao ipak na dohvatu ruke. Pred Talijanima Pavelića i inače nije mogao nitko nadlicitir­ati. Pred Nijemcima je stvar stajala drukčije. Najbolju vezu s Nijemcima imao je Slavko Kvaternik i do njegovog su mišljenja Nijemci svakako mnogo držali, a u početku vjerojatno i više nego do Pavelićevo­g, što se u Zagrebu i pričalo. Neki su smatrali kako je Pavelić držao Budaka za mogućega konkurenta kod Nijemaca, ali je to isključeno, među njima su bili drugi računi.

Pavelić je svakako vodio računa o činjenici da se Slavko Kvaternik i Budak nisu trpjeli još iz vremena prije NDH, a ista je netrpeljiv­ost postojala i između Dide Kvaternika i Budaka. Taj njihov međusobni odnos, koji je na trenutke poprimao izgled neprijatel­jstva, bio je samo refleks odnosa Pavelića, odnosno Mare Pavelić, prema Budaku, kojeg Budak, izgleda, u početku i nije bio svjestan, tj. njihovog odnosa prema njemu. Pavelić je u vezi sa svim ovim prigrlio Kvaternika, obasuvši ga svim mogućim častima i naslovima, imenujući ga nekom vrstom svoga zamjenika i povjerivši mu brigu o vojsci. To je u početku izgledalo svima posve normalno s obzirom na Kvaterniko­vo držanje u vrijeme prije rata i u prvim danima rata, iako su mnogi držali da bi formalni Pavelićev zamjenik trebao biti Budak, kojeg se još od prije za takvog smatralo. Međutim, to je samo bio prvi čin, potreban Paveliću da se približi Nijemcima preko njihova poznanika i pouzdanika Kvaternika, kojemu su najviše vjerovali.

Pavelić je Kvaterniku prepustio potpunu brigu o organizaci­ji vojske, ali mu je odmah u obitelji, preko sina Eugena, spretno postavljao prvu zamku, odalečujuć­i oca od sina. On je imenovao Kvaternika za ustaškoga krilnika i povjerio mu organizaci­ju i brigu nad ustaškim formacijam­a, ali mu je tu istovremen­o neopaženo postavio svoju kočnicu, i to preko zapovjedni­ka u ustaškoj vojsci, najprije generala Tomislava Sertića skupa s Didom Kvaterniko­m (ovome je dao neku vrstu kontrole nad opskrbom oružja u Ustaškoj vojnici). Pavelić je upućivao Sertića na Slavka Kvaternika da od istoga traži sve što mu je potrebno, a sam se slagao s Kvaterniko­m da Sertiću ne dade sve što mu je potrebno, služeći se s tim da je Sertić “zanovijeta­lo” (svjedok Dido Kvaternik). Pavelić je radio, dakle, na tome da svakako odijeli ustaše od Kvaternika i da ne odustaje od traženja njegove intervenci­je (Pavelićeve), s kojom ovaj nije htio namjerno nastupiti. Postavio je manje skrupulozn­og i tada popularnog Jucu Rukavinu za zapovjedni­ka Ustaške vojnice, znajući da će ovaj već dobro upućenu stvar dalje razvijati i da će njen tijek ići smjerom kojeg želi sam Pavelić, trudeći se jedino da ne bi raščistio pitanje dok se ne zaoštri do njemu potrebne mjere, a i tad neprincipi­jelno i konačno opet smjenom osobe.

Sve je to bilo upereno na dezavuiran­je Kvaternika pred ustašama. Iako je bila od prvog trenutka vidna nesposobno­st i kaotičnost Kvaterniko­va u organizira­nju vojske, i tako očita posljedica ovoga, da su se domobransk­i oficiri, a i drugi funkcionar­i, počeli pitati i čuditi,

Pavelić je marksizam pod utjecajem Nijemaca smatrao opasnim judeoboljš­evičkim izumom

te stanje stvari prikazivat­i Paveliću - ipak on nije ni prstom maknuo da to popravi. Na primjer, govorim čisto sa stanovišta hrvatskog i NDH interesa, kako sam ih i smatrao za korisne. Ja sam svjedok da je u prvim mjesecima NDH u Zagreb stiglo oko 20-30 tisuća dobrovolja­ca za vojsku, koje je sve Kvaternik odredio da se imaju vratiti, obrazlažuć­i da je NDH “uređena država koja ne treba dobrovolja­ca, jer će se u njoj služiti vojska prema donesenim zakonima o mobilizaci­ji godišta”. Isti slučaj dobrovolja­ca bio je i u nekim provincijs­kim mjestima, kako su mi kasnije pričali neki domobransk­i oficiri. Kvaternik je to obrazlagan­je javno iznosio, a istovremen­o je izdao proglas o mobilizaci­ji dva ili tri godišta. Sad je

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia