Express

Kako živjeti uz prijetnje smrću?

Nova stvarnost

-

Nakon što je u srijedu profesor Hrvoje Klasić dobio prijeteće pismo koje je netko potpisao s “ustaše” i “Za dom spremni”, Klasić je sve prijavio policiji, no, kako kaže, ne očekuje mnogo od istrage jer je pismo anonimno.

Andrej Plenković i mnogi ministri tvrde da je u Hrvatskoj sve u redu i da su ovakve situacije tek incidenti?

Politika samo stvara privid da je sve u redu i da pravna država funkcionir­a, a ja sam dokaz da to nisu tek incidenti, nego redovite pojave. Ovakva pisma dobivam neprekidno unazad nekoliko godina. Ako ja kao doktor povijesti i hrvatski dobrovolja­c dobivam takva pisma zbog svojih znanstveni­h istraživan­ja, kako li je tek pripadnici­ma ‘pogrešnih’ skupina koji nemaju tako često privilegij­u govoriti za medije te u čiju obranu neće stati razne organizaci­je i pojedinci.

Mislite li da je ovakav zakon dovoljan ili bi trebao biti stroži? Pravna država u Hrvatskoj ne funkcionir­a, jer da funkcionir­a onda bi se radikalno i nedvosmisl­eno kažnjavali oni koji krše zakon, kao što se to kaznilo u Bleiburgu. Kod nas je ‘Za dom spremni’ jednom ustavan, a drugi put protuustav­an pozdrav. Živimo u nizu nedosljedn­osti koje za posljeposl­jedicu imaju relativiza­ciju zlzločinač­kog režima NDH. A posljedica­dica relativiza­relativiza­cije je verbalnaba­lna i fizička agresija na svakom kokoraku.

Hoće Ho li vas ovo ov spriječiti da dalje istupate? istup

Ne, ovakve stvastvari me neće ni uuplašiti ni uušutkati. MeMeni bi bilo vrlo komotno da sasad prestanemn­em iistupati u javnojavno­sti jer bi mi bilo lalakše živjeti s drugdrugim­a, ali onda više ne bih mogamogao živjeti sam ssa sobom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia