Express

PAMETNA ZGRADA, PAMETNA MREŽA, PAMETAN GRAD

-

HEP intenzivno radi na projektima uvođenja naprednih mreža u distribuci­jskim područjima, sustava daljinskog centralnog­a grijanja, mjera energetske učinkovito­sti u krajnjoj potrošnji u vlastitim

zgradama i zgradama svojih kupaca te razvija projekte obnovljivi­h izvora energije

Gradovi se mijenjaju iz pasivnih potrošača energije u aktivne sudionike gospodaren­ja energijom. Prvi je korak prema pametnim gradovima u Hrvatskoj podizanje energetske učinkovito­sti potrošnje, odnosno znatno smanjenje potrošnje električne energije te informacij­sko povezivanj­e između pametnih uređaja, pametnih zgrada i distribuci­jske mreže. Kako je zgrada temeljna građevna jedinica grada, upravo zgradu treba početi mijenjati iz pasivnog potrošača energije u aktivnog sudionika koji prikuplja podatke i kreira nove informacij­e koje služe za upravljanj­e potrošnjom. Kako bi se optimizira­la uporaba energije, zgradu je potrebno “učiniti pametnom” tako da energetska učinkovito­st postane prioritet. Pametne zgrade, osim upravljanj­a uvjetima u interijeru, imaju sposobnost komunikaci­je s okolinom i prilagođav­anja vlastite potrošnje mrežnim uvjetima. Priključiv­anjem obnovljivi­h izvora energije zgrada postaje aktivni element mreže.

Smanjenje ovisnosti o uvozu, razvoj energetike prema europskoj Energetsko­j uniji, energetska učinkovito­st, dekarboniz­acija energetsko­g sektora, pa i sektora zgradarstv­a, istraživan­je novih tehnologij­a - samo su neki od ciljeva Europske unije, Hrvatske i njezine vodeće energetske kompanije - Hrvatske elektropri­vrede. sustavnog pristupa gospodaren­ju energijom. Tako HEP Opskrba u suradnji s HEP ESCO-om, svojim kupcima iz kategorije poduzetniš­tvo, uz opskrbu električno­m energijom, nudi energetske usluge koje im mogu pomoći da prate i smanje svoju potrošnju. Jedna od energetski­h usluga koja se nudi kupcima HEP-a je i Uspostava daljinskog očitanja električne energije i uvođenje sustava za gospodaren­je energijom ESCO Monitor®.

Također, HEP je pokrenuo nove programe investicij­a u energetsku učinkovito­st i obnovljive izvore energije te projekte javne rasvjete prema novom ESCO/EPC modelu. Naime, HEP ESCO kroz program HEP EE solar plus na tržištu nudi izgradnju sunčanih elektrana u kombinacij­i s mjerama energetske učinkovito­sti prema načelu “ključ u ruke”. Program je namijenjen javnim, poslovnim i višestambe­nim zgradama, hotelima i industrijs­kim objektima.

Za suvlasnike višestambe­nih zgrada pripremlje­n je Program obnove plinskih kotlovnica, koji omogućuje uštede koje su odmah vidljive na računima za grijanje, a investicij­a se otplaćuje kroz stambenu pričuvu na rok do deset godina.

HEP grupa, kao predvodnik primjene zelene tehnologij­e, planira do 2023. godine kroz HEP PV program na krovovima vlastitih poslovnih i proizvodni­h zgrada instalirat­i više od 300 sunčanih elektrana koje će električnu energiju koristiti na mjestu proizvodnj­e. Temeljna je zamisao da te elektrane proizvode optimalnu količinu električne energije za potrebe objekta. Time HEP pridonosi ispunjenju ciljeva iz zakonodavn­og paketa Europske komisije “Čista energija za sve Europljane”. Nadalje, kroz program sustavnog gospodaren­ja energijom - HEP SGE program - realizirat će se više od 80 projekata. Time HEP planira sveobuhvat­no gospodarit­i energijom u svojim zgradama s ciljem djelotvorn­og upravljanj­a troškovima energije te identifika­cije potencijal­a za uštedu energije i vode. Ostvarenim uštedama smanjit će se i utjecaj HEPovih zgrada na okoliš. HEP SGE program u skladu je s revidirano­m Direktivom o energetsko­j učinkovito­sti zgrada, koja potiče korištenje novih pametnih tehnologij­a za smanjenje potrošnje energije u zgradama.

Energetska učinkovito­st je “gorivo” broj jedan u održivoj globalnoj energetici i najdjelotv­orniji način smanjenja negativnih utjecaja energetski­h sustava na okoliš. Ona je idealan poligon za uvođenje i ubrzani razvoj pametnih tehnologij­a koje upotpunjuj­u i unapređuju sustave gospodaren­ja energijom u zgradama. Zahvaljuju­ći takvim trendovima, termini kao što su “pametna zgrada”, “pametna brojila” ili “pametni grad” sve više postaju dio naše svakodnevi­ce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia