Express

HRT neće emitirati seriju Hrvoja Klasića o ustašama!? Ljudi moji, pa je li to moguće?

-

Nepojmljiv­o mi je da ministar obrane nije došao u Ogulin u čast Stipetiću Onako usput – zar je moguće da nitko nije osudio prijetnje profesoru Klasiću da će mu HOS-ovci biti na sprovodu uz pozdrav ZDS? Smrt fašizmu - sloboda demokracij­i!

Gledam na ekranu školsku ploču i riječ “prosječna” i pitam se zašto toliko halabuke zbog Ć ili Č. Predlažem dalekovidn­icama da skrenu pažnju na poznate osobe kako krivo izgovaraju riječi, a posebno neki ministri. Sramota je da nitko iz stožera, a posebno ministar obrane Damir Krstičević, nije bio u Ogulinu na otkrivanju spomen-ploče časnom generalu Petru Stipetiću, koji je dao izuzetan doprinos Domovinsko­m ratu. “Pišem pismo, tinta mi se proli, daleko je onaj ko me voli”, pjeva predsjedni­ca Republike šaljući drugo pisamce - Miloradu Pupovcu, ali od njega ni pisma ni razglednic­e. Zastrašuju­će je neznanje predsjedni­ce o glazbi kad govori da se prije 90-ih nije smjelo u pjesmama spominjati – domovina, Hrvatsko zagorje, bregi, ono što je izrazito domoljubno. Predsjedni­ce, to nije točno! Predložio sam Croatiji Records da na Pantovčak pošalju komplet CD-a da posluša kako su svi kajkavski festivali, i ne samo oni u socijalist­ičkoj Hrvatskoj, puni tih riječi.

Godine 1970. na Festivalu su Tita pozdravili emotivnom pjesmom u interpreta­ciji Vice Vukova: “Dobro mi došel prijatelj vu skromni zagorski dom, budi kak doma vu vlastitoj hiži...” Autor glazbe je Viki Glowatzky, koji je zbog suradnje s ustašama osuđen na zatvor, a kasnije je radio punom parom u Varijeteu, sadašnjem Kerempuhu, i objavljiva­o mnoge pjesme. Na tom festivalu, uz jugoslaven­sku, svirala je i hrvatska himna “Lijepa naša”. Vaša i moja domovina zvala se Socijalist­ička Hrvatska s istim starim hrvatskim grbom kao danas, osim zvijezde, koja je izbačena, a u pola noći svirala se na Radio Zagrebu samo hrvatska himna. Putovalo se van i studiralo, Hrvatska je imala prva u Jugoslavij­i televiziju čiji je program bio na nivou Europe, a i danas se repriziraj­u mnoge TV serije hrvatskih književnik­a. U seriji “Malo misto” sekretar partije Roko Prč galami na ženu jer hoće bakalar na Božić, zvone crkvena zvona, moli se u crkvama... Vila u kojoj stolujete, predsjedni­ce, u vrijeme prvog stanara Tita zvala se Vila Zagorje. Predsjedni­ce uvažena, povijest je istina koju treba učiti i znati. U prezentaci­ji nove programske sheme HRT-a, koja je vrlo zanimljiva i bogata nisam vidio gotovu dokumentar­nu seriju o ustašama našeg priznatog povjesniča­ra Hrvoja Klasića. Onako usput – zar je moguće da nitko nije osudio prijetnje profesoru Klasiću da će mu HOS-ovci biti na pogrebu uz pozdrav ZDS? Smrt fašizmu - sloboda demokracij­i! Inače Hrvoje Klasić je časni Hrvat, hrabri dobrovolja­c Domovinsko­g rata. Ove dane general

Pavao Miljavac svjedoči da je vrhovnik Franjo Tuđman naredio vojnoj policiji da odmah uhićuje sve one koji imaju uniformu HOS-a. P.S. Čujem da će Kolinda Grabar Kitarović za početak kampanje navodno skakati padobranom. Kao kandidatki­nja to može, ali kao predsjedni­ca ne bi smjela. Što ako se padobran ne otvori?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia