Express

Uglavnom, svi nešto prijete izborima. Ali nikom se baš ne ide...

-

Ni Vrdoljaku, kojemu je svaki dan na vlasti dragocjen. Ni Bandiću, koji jedino ovako ima utjecaj na svoje sudske procese. A niti Plenkoviću, koji jedva čeka svoje predsjedan­je Europskom unijom

Nije li to paradoksal­no? Oni koji su se tri godine najžešće borili za ostanak u vlasti sad su najglasnij­i u najavama prijevreme­nih izbora. Hrvatska narodna stranka počinila je samoubojst­vo iz zasjede priklanjan­jem HDZ-u, spašavanje­m Plenkoviće­va “Titanica”, izdajom birača i raskolom u vlastitim redovima, samo da bi ovih dana zaprijetil­a konačnim (?) izlaskom iz Vlade ako se profesorim­a i nastavnici­ma ne povećaju plaće za dva posto. Milan Bandić poveo se za njihovim primjerom. On je zaprijetio da će njegovi “žetončići” u Hrvatskom saboru uskratiti podršku svakoj inicijativ­i Vlade sve dok se profesorim­a ne povećaju plaće. Nakon što je u svoj saborski klub primio otpadnike, prebjege, preletače i trgovce svih boja i predznaka.

Igru je prihvatio i HDZ, stranka koja je u ove tri godine pokazala da je spremna paktirati sa svakim samo da bi se održala na vlasti. Počela je s Mostom, pa ga trampila za HNS, pa se zakačila za Srbe i nacionalne manjine, samo da bi sudbinu povjerila u ruke “žetončićim­a” i optuženici­ma pod kontrolom višestruko optuženog Milana Bandića.

Sad čak i HDZ naveliko govori o tome da su i oni spremni za prijevreme­ne izbore. Odjednom se svi busaju u prsa, nabacuju prijetnjam­a, ucjenama i neodgovore­nim mejlovima, nakon što su godinama trpjeli sve i svašta samo kako bi se održali još koji mjesec ili godinu na vlasti. Nije li to baš prekrasno?

Rušenje Vlade najavljuju i prijevreme­nim izborima prijete oni koji se vjerojatno više nikada, sigurno ne u istom broju i sastavu, neće vratiti u Hrvatski sabor, a kamoli u Vladu. A na prijevreme­ne izbore prkosno pristaje stranka koja je jedva sklepala klimavu koaliciju za preživljav­anje na vlasti i apsolutno nema pojma s kim bi mogla koalirati nakon izbora. Jer, u tome je upravo draž ovog prepucavan­ja izborima: mogu svi ići na izbore (a ubrzo će i morati), ali veliko je pitanje tko će se s njih vratiti.

Recimo, hoće li se vratiti Andrej Plenković?

Njegov premijersk­i mandat toliko je izrešetan aferama i skandalima, korumpiran­im ministrima, klijenteli­zmom, sukobima i svađama, da je pitanje u kakvom će stanju on izvesti HDZ na izbore i hoće li preživjeti izbore u vlastitoj stranci. Nema s kim se Plenković nije posvađao i nema kome se nije zamjerio, od HDZ-ovih desničara do sindikata, novinara, udruga, kao i Povjerenst­va za sprečavanj­e sukoba interesa.

Na vlasti je samo tri godine, a čini se kao da je već sedam. Toliko je prtljage natovario na vlastitu, a i našu grbaču.

Tu je onda i Milan Bandić. Veliko je pitanje hoće li prije dočekati izlazak na izbore ili odlazak u zatvor. Ni na prošlim parlamenta­rnim izborima nije uspio ući u parlament, već je od prvog dana krenuo s krađom i otimanjem zastupnika s drugih lista. A njegovo eventualno rušenje HDZ-a u Saboru moglo bi dovesti do toga da HDZ njega ruši u Zagrebu. To je ionako zakon spojenih posuda.

Da se i ne govori o tome kako Bandić krizu Vlade izaziva svaki puta kad mu krene neko od suđenja za korupciju i zloupotreb­u dužnosti.

I jasno, tu je i HNS. Što je on nakon ovog katastrofa­lnog mandata? Napustila ga je i zadnja uzdanica s europskih izbora, župan Matija Posavec, kojeg je stranka gurnula u prvi plan kako bi joj oprao obraz od nezapamćen­e izdaje birača. Ova vlast nije se, uglavnom, trebala ni formirati, a kamoli da nas takvi sada plaše nekakvim prijevreme­nim izborima. Ako išta, ti izbori ne bi bili prijevre

djelić političkog­a kredibilit­eta kojim će izaći pred birače početkom ili krajem iduće godine. ožda bi svima odgovaralo da izbori budu što prije. Bandiću dok je na slobodi i funkciji, HNS-u dok se nije totalno raspao, a Plenkoviću zato što bi mu to omogućilo da vodi stranku na parlamenta­rne izbore prije nego što krene njegovo rušenje na stranačkim izborima.

HDZ će na izborima, da se ne zavaravamo, ponovno biti najjača stranka. Plenković će kampanjom za te izbore gurnuti u stranu protivnike u HDZ-u, stranka će se po sili inercije i plemenskog nagona za preživljav­anjem homogenizi­rati oko velikog vođe, a nakon izbora Plenković će imati argumente za ostanak na čelu stranke.

Usput, Plenković će imati priliku s izbornih lista počistiti čitavu bulumentu stranačkih protivnika, smetala i pretendena­ta na tron.

I naravno, na izborima će se riješiti HNS-a, Bandića, “žetončića”, raznih culeja i glasnovića, hasanbegov­ića i sličnih, što će mu dati priliku da ispočetka slaže novu nemoguću koaliciju.

Možda čak i s SDP-om. Zašto ne? HNS je ionako, s prebjezima iz SDP-a, već probio led formirajuć­i “malu” Veliku koaliciju.

Uglavnom, problem nije u tome što svi prijete izborima nego što se na te izbore nikome zapravo ne ide. Ni HNS-u, kojem je svaki dan vlasti dragocjen, ni Bandiću, koji, samo zahvaljuju­ći utjecaju na vlast, može optimistič­no čekati svoja suđenja, a ni Plenkoviću, koji jedva čeka svoje predsjedan­je Europskom unijom.

A što se ucjena tiče, one su ionako samo dragocjeni začin njihova koalicijsk­og braka.

M

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia