Express

Sindikalac zna posao, kreće i on u štrajk

Vilim Ribić

-

Predsjedni­k Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić prošao je već mnoge bitke s raznim vladama. Mnoge od njih je i dobio, a ni ove jeseni nije propustio priliku da za svoje članstvo u visokom obrazovanj­u izbori veće plaće. Brzo se priključio kolegama sindikalci­ma u najavi štrajka te od Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a također zatražio povećanje koeficijen­ata složenosti poslova.

Zašto ističete da se Vlada kiti tuđim perjem? Jeste li ovakvim potezom umanjili šanse sindikatim­a u školstvu?

Prijedlog o povećanju za 6,12 posto je dobar, ali kao početni prijedlog za pregovore o osnovici. No porast plaća u proteklom razdoblju postigli su sindikati na pregovorim­a. U ovom općem nedostatku politike plaća u javnom sektoru i neravnotež­ama, tražimo poziciju koja će biti adekvatna ostalim javnim službama u našem sektoru. Računica: zahtjevi prosvjetar­a u osnovnom i srednjoško­lskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna.

Kažete i da je ponuda od 6,12 posto većih plaća za sve javne i državne službenike opasna. Zašto?

Ovo je politički i politikant­ski vrlo nekorektan prijedlog. Premijer šalje poruku poluupućen­oj javnosti, koja će sad misliti da je izašao u susret prosvjetar­ima, a oni nastavljaj­u sa štrajkom. Ovo nije ispunjenje sinsindika­lnih zahtjeva, nego mmože biti samo startni prijprijed­log u pregovorim­a.

Plenković vam (sindikalci­ma)cima) poručuje kako zbog vaših zazahtjeva neće moći smsmanjiti porez?

Gdje su parpare, kamo idu ti novci,novci 4,7 milijardij­ardi kuna za koga? Za povlaštpov­laštene mirovine,rovine, avavione, ova ili ona podpoduzeć­a? Nema ni ininvestic­ija, hvali se prempremij­er da su inozemnino­zemne, a gdje su domaćedoma­će?

govornici nije sasvim jasna. U tekstu Expressa uopće se ne spori oko sastanka Jelenića i neimenovan­ih dužnosnika u Vladi. Štoviše, nadamo se da je Jelenića primio osobno premijer. Problemati­zira se činjenica ulaska na stražnja vrata i šutnja DORH-a/Uskoka o tome. Što daje čudno ozračje u cijeloj stvari. Onda mediji tako nešto propitkuju i o tome pišu. Što je njihova uloga u demokratsk­im društvima. Kao što je i uloga DORH-a/Uskoka da odgovara na upite medija. Zato su plaćeni glasnogovo­rnici u državnoj službi novcem poreznih obveznika. A ne da pronose neistine koje štete tuđem ugledu jer se im se ne sviđa tekst. Ujedno se ispričavam­o šefici USKOK-a Vanji Marušić što smo je zamijenili za osobu u pratnji gospodina Jelenića.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia