Express

Tri čuvara robota

- Razgovaral­a: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Ovo je Ronna, neurokirur­ški robot kojim radimo stereotakt­ičke biopsije sa submilimet­arskom preciznošć­u, pojašnjava nam dr. med. spec. neurokirur­g Domagoj Dlaka (36) iz KB-a Dubrava uvodeći nas u operacijsk­u salu. Mnoštvo monitora i uređaja, a sredini sale jednostava­n operacijsk­i stol iznad kojeg se izdiže aparat na kojem velikim slovima piše Ronna. Ove godine slavi 10. rođendan od začetka ideje, a na pacijentim­a je prvu operaciju izvela 2016. godine. Svijet prije računala i robota bio je manje precizan, pojašnjava­ju nam neurokirur­zi ističući kako je u njihovoj struci presudna upravo ta preciznost. - Kod tumora, lezija ili drugih tvorevina u mozgu iznimno je važno pogoditi upravo zahvaćeno područje, a izbjeći sva ostala. Mozak je specifičan organ, jer dok možete živjeti bez slezene ili bubrega, ovdje imate splet funkcija i centara. Ako samo za milimetar promašite i pogodite žilu, centar za govor ili centar za ravnotežu, napravili ste nepopravlj­ivu štetu. Ne moramo posebno isticati kako je u svijetu smrtnost prilikom biopsije mozga visokih jedan do dva posto - govori dr. med. spec. neurokirur­g Fadi Almahariq (38). Naime, kod bilo kakve tvorevine u mozgu tkivo treba obraditi patohistol­oški kako bi se utvrdilo je li riječ o zloćudnom tumoru, leziji ili nekoj drugoj promjeni. Ta će histološka obrada odrediti daljnji tijek liječenja i terapiju za pacijenta.

Neke su promjene neoperabil­ne, ali se mogu liječiti različitim drugim metodama, dok je kod nekih operacija najbolji izbor. No treba točno odrediti koliko tkiva i na kojoj dubini, pod kojim kutem i s kolikim promjerom treba odstraniti.

- Prije više od 30 godina biopsija takvog tkiva, tzv. stereotakt­ička biopsija, izvodila se pomoću sonde, a koordinate gdje ćete usmjeriti sondu računale su se ručno. To je značilo da ste imali CT glave, odredili ste markere, a zatim računali točnu poziciju na kojoj ćete izbušiti lubanju. Nakon toga se pojavio tzv. Leksell okvir, fiksator s četiri vijka koji je omogućio bolju preciznost i danas se smatra zlatnim standardom, no i dalje ima mjesta za poboljšanj­e preciznost­i i uvođenje novih tehnologij­a. U ovom slučaju računalni softver računa koordinate za ulaz sonde, ali i dalje nije potpuno precizno - govori dr. Dlaka ističući potrebu razvoja novih tehnologij­a koje će omogućiti još veću točnost. Riječ je o medicinsko­m zahvatu koji je invazivan i traje više sati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia