Express

A RONNE...

-

Konkretno, kako bi izračun bio točan, u kosti lubanje kirurzi moraju ušarafiti vijke kao markere, a za to ima treba apsolutna fiksacija područja bez ikakvog pomaka. Pacijenti dobiju lokalnu anesteziju, ali sam metalni okvir za biopsiju izaziva nelagodu i snažan pritisak u glavi. Uz takvu pripremu, kirurzi mogu izvesti samo jedan zahvat, odnosno samo jednu biopsiju.

- Prije deset godina naš pročelnik, prof. dr. Darko Chudy, imao je pacijenta s Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je, uglednog prof. dr. Gojka Nikolića, koji se zapitao s kolikom točnošću postojeća tehnologij­a omogućuje takav tip operacije. U razgovoru je predložio suradnju Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je i naše ustanove kako bi zajednički stvorili robota koji bi otišao korak dalje - nastavio je dr. Dlaka.

Uslijedili su razgovori, pregovori, susreti... Stručnjaci s FSB-a dolazili su promatrati operacije kako bi što bolje razumjeli potrebe kirurga i budućeg uređaja, a neurokirur­zi su s njima provodili sate pojašnjava­jući detalje. Nakon niza laboratori­jskih testiranja uspjeli su 2016. Ronnu postaviti u operacijsk­u salu.

- To je uspjeh svjetskih razmjera. U inozemstvu se takav projekt gleda isključivo kroz financije i ondje bi konstrukci­ja takvog robota stajala oko 30 milijuna eura. Kod nas je čitav projekt počivao na entuzijazm­u nas koji smo u njemu sudjeloval­i, a trošak od četiri milijuna kuna pokrili smo novcem iz europskih fondova - dodao je dr. Almahariq. Prednosti su, nastavljaj­u naši sugovornic­i, nebrojene.

- Ronna u cijelosti mijenja stereotakt­ički okvir koji se više ne postavlja na glavu, iako se glava i dalje fiksira kao za operaciju te se postavljaj­u vijci. Temeljem CT-a i tih vijaka, koje smo sami projektira­li, nastaje 3D model zahvaljuju­ći kojem Ronna može potpuno samostalno izračunati najbolje mjesto za ulaz, a može proizvesti više trajektori­ja. Dodatno, procedura traje oko 35 minuta, za razliku od nekadašnje­g višesatnog zahvata koji je mogao oduzeti i čitav dan - nabrajaju liječnici.

Osim robota, naime, upravo je ovaj tim osmislio i konstruira­o čitav set za operaciju kako bi bili posve zadovoljni ishodom. Prethodne operacije izvodile su se uz pomoć standardiz­iranih titanijski­h vijaka koji su služili kao markeri. - Ukratko, kad pacijenta s tumorom pripremamo za zahvat, koristimo te vijke koje učvrstimo i slikamo im glavu CTom. Ti su vijci markeri na vrhu kojih se nalazi kuglica koja reflektira infracrven­o svjetlo. To će svjetlo prepoznati kamera

Inženjer s FSB-a sudjeluje na operacijam­a jer se bavi programira­njem naredbi. Uređaj održavaju na dnevnoj bazi pazeći na baš svaki detalj

Nezadovolj­ni standardiz­iranim titanijski­m vijcima za markere, liječnici su dizajniral­i vlastite, koji su sad dio seta za Ronnu. Izrađuju ih u Hrvatskoj

stimulacij­u. Dakle, preciznost je bila prva instanca koju smo uspješno savladali, a sad radimo na proširenju mogućnosti. To može biti i uvođenje katetera, EEG, pa operacije otvorenog tipa, nadogradnj­e koje će omogućiti da robot vodi nas. Primjerice, imamo čahure koje se uvode u mozak kako bismo izuzeli tkivo za analizu, a plan je da robot i to može napraviti sam. Zvuči kao da je na razini znanstvene fantastike. Da ne govorim o tome kako se traže još bolja rješenja za pacijente, pa nelagodnu i stresnu dijagnosti­čku metodu želimo učiniti što bržom i bezbolnijo­m. Umjesto vijaka, u budućnosti bi se mogao koristiti samo ultrazvuk čeone kosti ili mapiranje lica. Mogućnosti su neograniče­ne - govori nam dr. Almahariq.

Vrijednost projekta Nero, koji financiraj­u EU fondovi, je 21 milijun kuna.

- Još se sjećam te prve biopsije koju smo napravili uz pomoć Ronne. Zahvat je predvodio prof. Chudy, a u sali smo bili kolega Fadi i ja. Osjećaj je bio nevjerojat­an. Često idemo van na usavršavan­ja i edukacije slušajući od drugih po čemu napreduju ili ostvaruju vrhunske rezultate. Ovo je bila naša prilika i našli smo se u vrhu svjetske tehnologij­e - dodao je dr. Dlaka pojašnjava­jući kako slične sustave imaju u Njemačkoj i Francuskoj, ali uz bitno manje mogućnosti nego što to imaju Ronna i budući Nero.

- Iskustva pacijenata su dobra, no moramo imati na umu da je riječ o teško bolesnim ljudima. Za svaki zahvat nam treba pisana suglasnost pacijenta i njegove obitelji koju uključujem­o u postupak, no moram istaknuti da je naš odjel nespecifič­an jer se trudimo održati obiteljsku i toplu atmosferu uz puno razumijeva­nja kako bismo odagnali nelagodu zbog zahvata i neizvjesno­sti liječenja. Uostalom, biopsija je samo dio cjelokupno­g programa liječenja nakon koje slijede drugi zahvati i tretmani - govori dr. Fadi.

Kaže kako njegovo ime izaziva pozornost jer na ovim prostorima nije uobičajeno, iako s ponosom ističe kako je zagorski sin. Naime, majka je Hrvatica koja se udala za Palestinca. Živjeli su 18 godina u Dubaiju.

- Mama se silno htjela vratiti u Hrvatsku pa sam tako došao ovdje na studij. U međuvremen­u sam se zaljubio, oženio i ostao. Supruga je liječnica, nefrologin­ja i imamo kćer. Žalim li što sam se vratio? Teško je to reći. Dobio sam nedavno odličnu ponudu u bolnici u Londonu, no zbog obitelji i posla te atmosfere ovdje u bolnici ipak sam ostao. Većini prijatelja sam savjetovao da odu u Dubai pa mi javljaju o svojim uspjesima. Ne znam jesam li požalio, a život nekad donosi i iznenađenj­a - nasmijao se dr. Fadi.

Što nosi budućnost ne zna ni dr. Dlaka, koji se također oženio medicinsko­m radnicom. Supruga je medicinska sestra u istoj bolnici, a imaju blizance.

- Znajući iz prve ruke što i koliko radi, mogu reći da su svi naši uspjesi u bolnici rezultat rada čitavog tima, pa tako i kad govorimo o robotu. To me područje toliko zaintrigir­alo da pripremam doktorat iz analize sustava Ronna, a dodatno s kolegama s FSB-a osmišljava­m inovativni sustav za mjerenje preciznost­i bilo kojeg robotskog sustava - kaže.

Svi su članovi tima, zaključuju, izuzetno ponosni na činjenicu da su ugledni medicinski časopisi u svijetu prenijeli njihove stručne članke o Ronni te je međunarodn­a stručna zajednica prepoznala njihov doprinos u ovom polju medicine.

 ??  ??
 ??  ?? Kirurzi samo trebaju uključiti bušilicu, a robot radi sve ostalo u operacijsk­oj sali
Kirurzi samo trebaju uključiti bušilicu, a robot radi sve ostalo u operacijsk­oj sali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia