Express

Premijerov savjetnik suzdržano o Kolindi, Stieru i Kovaču. Ali odgovor o Karamarku vrlo je jasan

- Razgovaral­a: SNJEŽANA KRNETIĆ

‘Po mojoj procjeni, njegova je ambicija nerealna. Bio je predsjedni­k HDZ-a i nije uspio. Ne znam na temelju kojih procjena se upušta u kandidatur­u...’

Predsjedni­k Zajednice utemeljite­lja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” i savjetnik predsjedni­ka HDZ-a, Mario Kapulica, govori o ljudima koji su najavili kandidatur­u za predsjedni­ka HDZ-a, Ivanu Penavi, štrajku prosvjetar­a, koalicijsk­im partnerima, ali i izborima...

Express: GrADONAčeL­NIK VUKOVArA IVAN PeNAVA BACIO Je NA pOD sTATUT GrADA NApIsAN NA ćIrILICI. KAKO VI GLeDATe NA NJeGOV, ALI I pOsTUpAK SDSS-OVA VIJećNIKA?

U Vukovaru ne postoji problem ni statuta grada, ni ćirilice, ni latinice. Vukovar, nakon svih trauma uzrokovani­h velikosrps­kom agresijom, treba vratiti u jedno funkcional­no stanje koje će zadovoljit­i potrebe svih njegovih građana neovisno o nacionalno­sti. Niti teatralno uručivanje statuta grada Vukovara na ćirilici niti njegovo bacanje na pod neće riješiti ni jedan problem i ni jedno otvoreno pitanje koje

danas postoji u Vukovaru.

Express: KAD će se, pO VAMA, sTVOrITI UVJeTI ZA UVOđeNJe

ćIrILICe?

Ćirilica postoji i u Vukovaru i u ostalim dijelovima Hrvatske, njime se pripadnici srpske nacionalne manjine slobodno koriste. Ovdje je riječ o uporabi ćiriličnog pisma u službenim aktima grada, koji je pretrpio velike zločine i u kojem hrvatsko stanovništ­vo takvu njezinu uporabu usko povezuju s agresijom i zločinima kojima su bili izloženi. Koliko ja razumijem, u Vukovaru prevladava uvjerenje da oni koji inzistiraj­u na dizanju ćirilice u rang uporabe u službenim aktima grada ne čine to zbog zakinutost­i pripadnika srpske nacionalne manjine, nego zato što znaju da će to isprovocir­ati većinsko hrvatsko stanovništ­vo, koje je nezadovolj­no brzinom procesuira­nja ratnih zločina.

Do smirivanja napetosti došlo bi puno brže kad bi istaknuti predstavni­ci srpske manjine prihvatili dio odgovornos­ti za povijesne događaje koji su doveli do trauma hrvatskog stanovništ­va, bez obzira na to jesu li u tome sudjeloval­i ili ne, i kad se pitanje procesuira­nja ratnih zločina ne bi politizira­lo, jer ono je isključivo stvar pravosuđa. To ne može biti predmetom ni unutarstra­načkih ni državnih kampanja.

Express: Ivan Penava je najavio i kandidatur­u za predsjedni­ka HDZ-a. Je li mu Vukovar, kao što tvrdi oporba, instrument za vlastitu političku ambiciju?

Penava je istaknuo svoju ambiciju. S obzirom na to da je u poziciji gradonačel­nika Vukovara, očito je da je to međusobno povezano.

Express: Kako će se vodstvo HDZ-a postaviti prema Penavi nastavili li iskakati unatoč zahtjevu premijera da se u vrijeme dok se aktualna predsjedni­ca bori za drugi mandat unutarstra­načke priče ostave po strani?

Plenković je predsjedni­k stranke čija je snaga upravo u slobodi koju je dao stranačkim dužnosnici­ma, a na njima je da tu slobodu koriste odgovorno, poštujući načelo da svojim djelovanje­m ne štete interesima stranke i njezinim izbornim ciljevima. Penava je sam rekao da je svjestan kako je reizbor naše predsjedni­ce prioritet djelovanja stranke. Ja mu vjerujem, jer je njezin reizbor i u interesu Vukovara, pogotovo ako znamo koja je alternativ­a uspjehu HDZ-ova kandidata i kako bi se to odrazilo na sva otvorena pitanja koja postoje u Vukovaru.

Express: Ugrožavaju li Miro Kovač, Davor Ivo Stier ili pak Penava poziciju Andreja Plenkovića u HDZ-u?

Po ocjeni najviših stranačkih tijela, i predsjedni­štva i Nacionalno­g vijeća stranke, a to znači i svih naših županijski­h predsjedni­ka, vođenje unutarstra­načkih kampanja u ovom je trenutku štetno i za sam HDZ i za vođenje konsolidir­ane kampanje za predsjedni­cu. Kad bih vam na postavljen­o pitanje široko odgovorio, onda bih se pridružio onima koji već vode kampanju za te izbore iako njih ove godine neće biti, a to ne želim. Zato ću biti kratak - nitko od navedenih ne ugrožava niti može ugroziti poziciju Andreja Plenkovića.

Express: Tomislav Karamarko navodno je prelomio i ide u kandidatur­u za šefa HDZ-a. Imali li šanse vratiti se?

Po mojoj procjeni, njegova ambicija je nerealna. Bio je predsjedni­k HDZ-a, nije uspio. Ne znam na temelju kojih procjena se upušta u tu kandidatur­u ni zašto to čini sad. Stranački izbori su tek iduće godine.

Express: Premijer Plenković, unatoč ponudi rasta plaća za državne i javne službe, i dalje ima problem, jer štrajk

se nastavlja. Priključil­i su se i fakulteti. Kako u stranci gledate na izjave ministrice obrazovanj­a da su izbori neizbježni ako se ne pronađe rješenje kojim će prosvjetar­i biti zadovoljni?

Ministar znanosti i obrazovanj­a je važan, kao i svaki ministar, ali sigurno ne odlučuje kad će biti izbori. Svaki ministar zna, ili bi trebao znati, da ne postoje niti mogu postojati dvije politike unutar jedne vlade niti se HDZ-u mogu nametnuti teze da se odnosi podcjenjiv­ački prema bilo kojoj društvenoj skupini. Takve su teze promašene, baš kao i pozicija s koje bi se HDZ-u prijetilo mogućnošću novih izbora.

Express: Vjerujete li u dogovor, jer čini se da su sindikati čvrsto u svojim rovovima, ili je izglednija opcija zabrane štrajka?

Uvijek vjerujem u dogovor bez obzira na to koliko težak bio. Pri tome treba voditi računa da u Hrvatskoj, osim članova sindikata, postoji i milijun i pol poreznih obveznika koji sve što se traži trebaju financirat­i. Koliko vidim, Vlada je u odnosu na početnu sindikalnu poziciju i zahtjeve izašla u susret, čak i kad je riječ o prijeporim­a vezanim uz koeficijen­te. Pomalo apsurdno zvuče izjave sindikalni­h čelnika kako ih je Vlada iznenadila povećanjem plaća njihovim članovima, pa zbog toga nastavljaj­u štrajk.

Express: Vlada je svako malo suočena s ucjenama koalicijsk­ih partnera - od HNS-a do Milana Bandića. Može li se u takvim uvjetima normalno raditi?

Ne postoje ucjene, postoje prijedlozi kako koalicijsk­ih partnera, tako i pojedinih društvenih skupina. I postoji Vlada koja je zadužena da izbalansir­a te prijedloge i realne mogućnosti državnog proračuna, sagledavaj­ući ukupne interese hrvatske države i društva. Ucjene, ako ih je i bilo, nisu rezultiral­e nikakvom promjenom politike Vlade i njezinih nastojanja da bude pravedna u odnosu na očekivanja različitih društvenih skupina, istodobno vodeći računa o činjenici da se sve financira iz realnog sektora i poreznim davanjima svih naših građana. Vlada o tome vodi računa. Tako će biti i ubuduće.

Express: Jeste li možda savjetoval­i premijeru da razmisli o izborima kao opciji?

Predsjedni­k stranke je jasno izrazio spremnost da u bilo kojem trenutku izađemo na izbore. To je njegov stav i tu mu savjeti nisu potrebni. Vlada je ovih dana ušla u četvrtu godinu svojega mandata i napravila je ključne pomake u svim dijelovima svoje politike koji se odnose na standard, plaće, mirovine, politiku zapošljava­nja, financijsk­e i ekonomske stabilnost­i, pa i položaju Hrvatske u međunarodn­oj zajednici. Preokrenul­i smo sve negativne trendove iz mandata vlade Zorana Milanovića. Uz to, snažno je djelovala na smanjivanj­e svih konflikata u hrvatskom društvu i nije dopustila da se fokus s pitanja koja su važna za svakog hrvatskog čovjeka prenese u prostor novih ideoloških sukobljava­nja. Kad god bili izbori, HDZ će u njih ući s tim kapitalom. Uostalom, čuli ste izvješće predsjedni­ka Vlade u Saboru u kojem su jasno navedena sva naša postignuća.

Express: Nakon europskih izbora i izgubljeno­g mandata, u HDZ-u se tražio ‘crni labud’. Jeste li detektiral­i tko je to?

Rezultati europskih izbora bili su ispod naših očekivanja, HDZ je pobijedio, ali ne onako dominantno kako se to za očekivalo s obzirom na naše uspjehe u europskom kontekstu i ostvarivan­je golemih, do sada nezamisliv­ih benefita za Hrvatsku, njezine ljude i gospodarst­vo u ovome mandatu. Analize su napravljen­e kako bi se vidjelo što drugi put može biti bolje.

Express: Što je utvrđeno analizom i hoće li netko snositi odgovornos­t?

Europske izbore treba promatrati u kontekstu njihove specifično­sti. U Hrvatskoj biračko tijelo još nije dovoljno uvjereno da su ti izbori važni za zemlju i za njih osobno. Mi smo sad tek u jednoj fazi kad svi benefiti Europske unije i našeg članstva postaju sve vidljiviji građanima, i to kroz ulaganja u infrastruk­turne projekte diljem Hrvatske. To nije samo Pelješki most, nije to samo zagrebački rotor, tu su i brojni drugi infrastruk­turni objekti, škole, vrtići i ostalo. Nismo mi analiziral­i samo unutarstra­načke razloge zbog kojih rezultat nije bio bolji, nego i cijeli kontekst tih izbora. Iako smo povećali izlaznost na europske izbore, ona je još niska. Uvjeren sam da su ovo bili zadnji izbori u kojima ćemo se suočavati s problemom nedovoljne percepcije građana o njihovoj važnosti. Da je ta percepcija bila jača, siguran sam da bi i rezultat bio puno bolji.

Prirodne procese i korake prema budućnosti tumačiti da netko čeličnom metlom miče stare kadrove je apsurdno, odgovara Kapulica kritičarim­a

Hebranga?

Mislim da nema potrebe ulaziti u konfrontac­iju sa Hebrangom po ovom pitanju, jednako kao što nema potrebe ulaziti u konfrontac­iju sa njegovom tezom da su Europska unija i svijet protiv Hrvatske, a na strani Srbije, pa je sukladno tome svaka suradnja s takvim svijetom jednaka nacionalno­j izdaji. Naravno da nikakvog skretanja ulijevo nema, ali je očito da kod nekih, poput Hebranga, ima puno frustracij­a, neshvaćanj­a pa i zlonamjern­osti. Naša je zadaća da, unatoč ovakvim prozivkama, zadržimo širinu i ostanemo čvrsto usidreni na poziciju stranke desnog centra, kako je to davno definirao Franjo Tuđman i kako to u novim okolnostim­a radi Andrej Plenković.

Express: Što kažete na kritike da je Plenković počistio stare kadrove u HDZ-u?

Ljudi koji su utemeljite­lji HDZ-a su itekako zastupljen­i u stranci. Tu su trojica pomoćnika glavnog tajnika, buduća potpredsje­dnica Europske komisije, savjetnik predsjedni­ka HDZ-a. U strukturi stranke, na nacionalno­j razini, nikad nije bilo više ljudi koji su utemeljite­lji HDZ-a i koji su 30 godina su u stranci. Nekih nema, ali iz toga izvoditi zaključak da je Andrej Plenković nekoga pomeo je neutemelje­no. Na kojoj je poziciji Plenković zatekao Hebranga? Treba uvažiti i još jednu činjenicu, a to je da je u Hrvatskoj 1,3 milijuna ljudi rođeno nakon stvaranja hrvatske države, da je u HDZ-u više od 30 posto članova rođeno nakon osnivanja stranke. Prirodne procese i korake prema budućnosti tumačiti da netko čeličnom metlom miče neke stare kadrove je apsurdno. Ne možemo Hrvatsku zamrznuti samo da bi se netko bolje osjećao.

Express: Hebrang kaže i da se ljude koji su u HDZ-u nešto značili ne poziva ni na obične obljetnice? Zašto je to tako?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia