Express

Puno je fotki iz rata, ali ova Blage Zadre je magična. Nedjelja, 8. 9. 1991. godine

Kako je snimljena rijetka fotografij­a na kojoj Zadro pretrčava prugu, gdje je neprijatel­j čekao i najmanju pogrešku branitelja grada

- Piše: EMIRAT ASIPI

Bila je to nedjelja, točan datum je 8. rujna 1991. godine, 12 sati. Rat još nije bio u pravom zanosu, ali miris straha bio je u zraku. Otišli smo do kriznog stožera u Vukovaru i htjeli smo ići vidjeti silos u polju u kukurizišt­u. Pristali su, a do tamo nas je vodio glavom i bradom Blago Zadro, tadašnji zapovjedni­k 3. bojne 204. brigade HV-a za Borovo naselje i Trpinjsku cestu. Kako bismo došli do do silosa, morali smo prijeći prugu, a tu je neprijatel­j vrebao i čekao neku pogriješku kako bi pucao. Hrvatski vojnici stavili su vlak i uz pomoć njega, skrivajući se od neprijatel­jske vojske, prelazili je. Na putu do silosa prvi je prugu priješao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku on je bio zadnji. U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i ‘opalio fotografij­u’ svojim fotoaparat­om Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u šprintu stigao do nas, počeo je priču fotograf Mišo Lišanin, tada 24-godišnji mladić zatečen usred rata.

Mišo je bio student, ali nije htio sjediti doma pa je tražio od HRT-a da ga vode sa sobom na ratište. Preko svog profesora koji ga je povezao s Večernjim listom postao je njihov fotoreport­er. Fotografij­a je nastala slučajno i neplaniran­o te je bila splet okolnosti. Mišo je oko ramena uvijek imao svoj poluamater­ski fotoaparat Minoltu 9000.

- Stalno sam žicao od HRT-a da i mene uzmu kad idu raditi reportaže te su oni pristali. Kako u Vukovaru nismo mogli razvijati fotografij­e, te sam filmove slao u Zagreb. Tako se i ova fotografij­a razvila u labosu Večernjeg lista. Bila je vrlo tamna, vagon je bacao sjenu na Zadru. A kad su je razvijali, bilo je prašine i cijela slika je bila vrlo nezgrapna i puna nekih crta. Ni lice mu nije bilo zorno prikazano. Iako sam bio amater i bez velikog iskustva, nisam bio zadovoljan. Ali uz pomoć kolega, prvenstven­o Patrika Maceka, uspjeli smo je srediti tako da bude koliko-toliko uredna - rekao je Mišo te je dodao da je ovo rijedak prikaz Zadre u pokretu.

- Mogu skromno reći da je fotografij­a posebna jer nije namještena i pozirana. Na njegovu licu se ne može vidjeti ni strah, ali niti zabrinutos­t. Vidi se čovjek koji točno zna što i kako radi. Prikazuje se zapovjedni­k u akciji. Pustio je prvo nas, a onda je došao za nama da nam pazi na leđa. Bio je vrlo pokretan i miran. Na tome mjestu je bilo puno pucnjava od strane četnika. Tu se gubila glava, ali Zadro je bio hladan kao špricer. Iako nije imao vojno obrazovanj­e, uvijek je mislio dva koraka unaprijed. Mogao je poslati nekog običnog vojnika da nas odvede do silosa, ali nije. On je sam kao zapovjedni­k vodio nas novinare da nam prikaže strateško mjesto za obranu. Kad god ga je netko trebao pitati nešto, uvijek je bio spreman razumno i mirno odgovarati. Nikad ga nisam vidio nervoznog, ljutog ili uplašenog - kazao je Mišo.

Blago Zadro se kao desetogodi­šnjak doselio se iz rodne Hercegovin­e s obitelji u Borovo naselje, gdje je završio školu, zaposlio se u tvornici Borovo i osnovao obitelj. Početkom demokratsk­ih promjena aktivno se uključio u politički život toga kraja, bio jedan od osnivača HDZ-a u Vukovaru i istočnoj Slavoniji, postao je prvi dopredsjed­nik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključio u organizira­nje obrane pred nastupajuć­om agresijom. Kao zapovjedni­k 3. bojne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizato­rom obrane grada Vukovara u Borovu naselju. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavlje­na je oklopna sila JNA i uništeni su

Znate gdje sam, s kim živim i gdje radim. Ključ je u vazi za cvijeće pokraj vrata. Uđite u kuću, ali ne znam kako ćete ili hoćete li uspjeti izaći iz moje kuće

Milu Dedakovića Jastreba nije se smijelo slikati, a ni otkrivati identitet. Vojne akcije vodio je iz podruma s bijelim ručnikom oko vrata i s tri motorole

Nedavno je na sjednici Gradskog vijeća grada Vukovara došlo do jednog opskurnog incidenta. SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao je gradonačel­niku Ivanu Penavi statut Vukovara isprintan na ćirilici, uz latinični natpis “Da se bolje razumijemo”. Za sve one koji nisu upoznati, “Da se bolje razumijemo” je akcija SNV-a, čiji je cilj skinuti stigmu s ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod. Gradonačel­niku Penavi nije se svidjela akcija srpskih vijećnika te je ćirilični statut grada Vukovara iz revolta bacio na pod. Mediji navode kako je Penava izrekao “kolosalne” riječi: “Ovo smatram činom puzajuće velikosrps­ke agresije Milorada Pupovca i SDSS-a. Vukovar kleknut i pasti u velikosrps­ku retoriku i agresiju - neće”. U kojem svijetu on uopće živi?

Ovaj tekst bi najbolje bilo i početi i završiti onom urbanom doskočicom: “Potukla se dvojica zbog latinice i ćirilice, pa se na kraju na prekršajno­m sudu i jedan i drugi potpisali - palcem”. Ova tragikomič­na crtica dovoljno govori onome tko želi razumjeti problem. No da je malo više razumijeva­nja, za ovakvim pošalicama ne bi ni bilo potrebe. Iako je ovdje problemati­čno to što se i jedni i drugi služe ćirilicom kako bi, po ne znam koji put, (iz)manipulira­li vlastito biračko tijelo, hrvatska odbojnost prema ćirilici je teško razumljiva te u svojoj biti duboko antikultur­alna i besramna.

Ćirilica nikome nije napravila nešto loše. Riječ je o starom slavenskom pismu kojim su se služili i Hrvati. No fiksacija nije ovdje na samom pismu, nego na svojevrsno­m kažnjavanj­u hrvatskih građana srpske nacionalno­sti, jer su neki u ime Srba razrušili grad i to je za nacionalis­te dovoljno opravdan razlog zašto sad svi ostali moraju biti kažnjeni. No ako među vukovarski­m Srbima zaista ima ratnih zločinaca, zašto ih se ne procesuira? Zašto se eventualni dokazi o srpskim zločincima u Vukovaru ne proslijede DORH-u? Što se još čeka? Zašto bi se većina vukovarski­h Srba koja, usput rečeno, nema nikakve veze sa zločinima trebala nekome ispričavat­i? Zašto bi im se zabranjiva­la ćirilica?

Gradonačel­nik Penava je očito zaboravio da je ćirilica u Vukovar uvedena 16. srpnja 2009., izmjenom Statuta grada Vukovara. Za uvođenje ćirilice glasovali su vijećnici njegova HDZ-a (11), dvojica HSP-ovih vijećnika (2) i trojica vijećnika SDSS-a (3). Tad je Penava licemjerno šutio, a sad glumi uvrijeđenu frajlu i igra na kartu sirovih nacionalis­tičkih emocija dok ni sam nije siguran želi li istupiti iz HDZ-a ili se pak kandidirat­i za predsjedni­ka spomenute stranke.

Suprotno Penavinim interpreta­cijama, u Ustavnom zakonu o pravima nacionalni­h manjina ne postoji riječ “ako”, koja bi se odnosila na nešto tipa “ako se nekome ne sviđaju ova prava nacionalni­h manjina iz ovoga zakona, onda ga se i ne mora primijenit­i na određenome mjestu ili u određeno vrijeme”. Ako se jednom gradonačel­niku tolerira ignoriranj­e odluka Ustavnog suda i širenje nacionalis­tičke histerije, što tek onda očekivati od običnih smrtnika? Umjesto da takav profil političara bude kažnjen kao primjer ostalima, gospođa predsjedni­ca Grabar-Kitarović koketira s njim i daje mu važnu ulogu u izbornom stožeru za predsjedni­čke izbore. Da je RH ono što sad nije i da premijer Plenković nije ono što sad jest, Penava bi sad bio vodonoša na nekoj baušteli u Irskoj, a ne gradonačel­nik koji ignorira hrvatske institucij­e i širi nacionalis­tičku histeriju. eni zaista nije jasno na koju je uopće foru spomenuti Penava došao do gradonačel­ničke pozicije u Vukovaru. On je tipičan HDZ-ovac koji hrvatskom društvu nema ništa drugo ponuditi osim pitanja: “Gdje si bio ’91.?”. Ne znam tko ga je instalirao na mjesto vukovarsko­ga gradonačel­nika, ali mišljenja sam da bi bilo bolje da je na tu poziciju

Mdošao netko kome je, za početak, jasno da je on/a gradonačel­nik svih građana Vukovara, a ne samo onih koji su u HDZ-u. Zadaća vukovarsko­ga gradonačel­nika je ujediniti sve snage spremne raditi na razvoju i boljitku Vukovara privlačenj­em novih investitor­a, pogodovanj­em poduzetniš­tvu i povezivanj­em s potencijal­nim partnerima i relevantni­jim društveno-gospodarsk­im faktorima. Iako je u svojoj predizborn­oj kampanji obećavao upravo takav pristup, Penava se brzo transformi­rao u stroj za huškanje. Umjesto da se bavi svojim poslom, on vodi neke ideološke bitke protiv imaginarni­h neprijatel­ja kao da je ministar branitelja, a ne gradonačel­nik.

Neovisno o tome tko ga gura i savjetuje, Penava je krivi čovjek na krivome mjestu. Posljednje što Vukovaru i Hrvatskoj treba jest politički impotentan nacionalis­t bez ikakva sadržaja koji svoju poziciju čuva i održava huškanjem na hrvatske građane srpske nacionalno­sti. Koliko je HDZ-u zapravo stalo do Vukovara, dovoljno govori činjenica da su onakvog diletanta postavili na čelo ponosnog Vukovara. z njegovih se javnih istupa može iščitati da je a) ozbiljno zaglavio u šovinistič­koj spirali negativnih emocija i b) lakomislen­o nasjeo na nečiju podvalu da može napredovat­i do samog vrha HDZ-a. Ivan Penava je tek jedan u nizu potkapacit­iranih klimoglava­ca i marioneta čija je zadaća ovaj put oslabiti i ugroziti Plenkoviće­v položaj.

No kad malo bolje razmislim, možda bi za cijelu Hrvatsku zaista bilo dobro da HDZ konačno preuzme jedan ekstremist i “jastreb” njegova kalibra kakvog nemali dio HDZ-ova članstva i priželjkuj­e, pa da konačno padnu sve maske te se ova politička stranka konačno razotkrije kao hardcore nacionalis­tička stranka koja ne trpi raznolikos­t i pravnu državu. Tako više nećemo morati sudjelovat­i u ovom vječitom igrokazu koji je dozlogrdio ne samo normalnim građanima RH, nego i glasačima HDZ-a.

I

 ??  ?? Sve nas je pustio, a on je zadnji prešao prugu kako bi nas osigurao. Sjeo sam na koljena i u brzini ‘opalio’ fotografij­u
Sve nas je pustio, a on je zadnji prešao prugu kako bi nas osigurao. Sjeo sam na koljena i u brzini ‘opalio’ fotografij­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia