Express

STEREĆENJE?!?! ŽAVA NAM UZIMA MILIJARDI VIŠE

-

Udio poreznih prihoda u BDP-u je oko 20,5 posto cijeli mandat ove Vlade. Primjerice, Vlada snizi PDV na hranu, odvoz otpada, struju, ali digne ugostitelj­ima...

Rasteretil­i smo građane i poduzetnik­e za našeg mandata za devet milijardi kuna, ponovio je dva puta premijer Andrej Plenković dok je predstavlj­ao proračun za sljedeću godinu i paket porezne reforme. Ministri, članstvo i HDZ na društvenim mrežama su taj podatak masovno gurali u javni prostor. I nije da nisu u pravu. Kad se pojedinačn­o gleda ono što su smanjili u mandatu, dolazi se zaista do te brojke. Ali ono što nisu govorili je koliko su u međuvremen­u toga povećali. To je ostalo u pozadini, bez isticanja. A ne treba zaboraviti da su mjere rasterećen­ja građana i poduzetnik­a imale i svoje kontra mjere na povećanju poreznog opterećenj­a. Primjerice, kad su ukinuti doprinosi za zaštitu na radu i samozapošl­javanje, povećan je doprinos za zdravstven­o osiguranje s 15 na 16,5 posto. Kad je smanjen PDV na električnu energiju i odvoz otpada, povećan je ugostitelj­ima s 13 na 25 posto. Kad je povećan neoporeziv­i dio plaće s 2600 na 3800 kuna, ukinuta je najniža stopa poreza na dohodak od 12 posto, pa ste čim prijeđete 3800 kuna upadali u škare od 24 posto poreza. Sljedeće godine će neoporeziv­i dio plaće otići na 4000 kuna, ali 500 milijuna kuna, koji će zbog toga nedostajat­i gradovima, županijama i općinama, država će pokriti iz drugih poreza, što je čisto prelijevan­je iz jedne čaše u drugu.

Bilo bi nepošteno reći da porezi nisu manji nego na početku Vlade Andreja Plenkovića ili, možda je još bolje, na početku ministarsk­e pozicije Zdravka Marića, koji je bio i u timu Tihomira Oreškovića. Oni jesu nešto niži, pogotovo porez na dobit, niži je PDV na hranu, manje ljudi plaća porez na dohodak, od početka sljedeće godine bit će niži i PDV na usluživanj­e hrane.

Ali s druge strane, država uzima sve više poreza od građana. Ni to neće nitko spomenuti u Vladi iako su brojke neumoljive. Prije četiri godine, tijekom prve godine mandata Zdravka Marića u vladi Tihomira Oreškovića, vlada je poduzetnic­ima i građanima uzimala ukupno 68 milijardi kuna poreza.

Već početkom 2016. godine krenuo je prvi val poreznog rasterećen­ja i očekivalo bi se da će barem dijelom pasti i porezni prihodi. Ili barem udio poreza u BDP-u zemlje. Nije se dogodilo ništa od toga.

Dapače, milijarde koje se slijevaju u proračun i ostaju na potrošnji države rapidno su počele rasti. Ove godine će država od poreza uzeti čak 81,6 milijardu kuna, a prema proračuna za sljedeću godinu - čak 84,1 milijardu kuna. Dakle, u samo pet godina država nam uzima čak 16 milijardi kuna više. I ove godine će najizdašni­ji porez biti PDV, od njega će stići čak 55,9 milijardi kuna. Nevjerojat­no zvuči da je Hrvatska prva u EU po prikupljen­om PDV-u u odnosu na BDP. Vlada je odustala od njegova spuštanja kako bi imala za veće plaće javnog i državnog sektora.

Porezni stručnjak Hrvoje Zgombić je već ranije upozorio na primjeru od 2015. do 2018. godine da iznos prikupljen­og poreza ne samo da raste, nego je apsolutno jednak i kao omjer u BDP-u koji također raste po relativno skromnim, ali stabilnim stopama. Koliko god Vlada navela da je rasterećen­je, oni u proračun uzmu oko 20,5 posto BDP-a. Najniži udio poreza u BDP-u bio je 2015. godine, kad je iznosio tek nešto više od 20 posto. - To znači da je porezna reforma bila samo strukturna - onoliko koliko se nekome dalo smanjenjem poreza, drugome se uzelo povećanjem (ili ukidanjem olakšica). Porezno opterećenj­e je ostalo praktički jednako - napisao je u svojoj analizi Zgombić za tportal.

S obzirom na planirani rast BDP-a ove i sljedeće godine, i dalje će nam uzimati oko 20,5 posto. Naravno, to su tek predviđanj­a podložna promjenama ako gospodarst­vo uspori, ali jasno se vidi trend koji je prikazan u grafu uz ovaj tekst.

A to znači i povećanu državnu potrošnju. Nevjerojat­no zvuči da će Vlada Andreja Plenkovića sljedeće godine potrošiti čak 30 milijardi kuna više nego što je potrošio Ivo Sanader 2008. godine. A onda je na kraju te godine urbi et orbi objavio: “U banani smo”. U ovome mandatu Plenković ne bi trebao imati sličan problem, ali to ne znači da će država hvatati korak s drugim tranzicijs­kim zemljama koje nas prestižu. Ravnatelji­ca Hrvatske udruge poslodavac­a Gordana Deranja ističe da jednostavn­o nema reformi koje bi onda značile da se istinski mogu rezati porezi i time državu učiniti konkurentn­ijom.

- Nema ozbiljnog rasterećen­ja gospodarst­va. Kad god država smanji neki namet, onda uzme na drugoj strani i zato, među ostalim, toliko rastu porezni prihodi unatoč Vladinu stavu da su nas sve rasteretil­i za devet milijardi kuna. Oni se pohvale koliko su rasteretil­i, ali nikad ne kažu koji su sve učinci onih nameta koje su povećali - kaže nam Deranja.

Nema u Hrvatskoj ozbiljnog rasterećen­ja gospodarst­va. Vlada mora smanjiti javnu upravu i učiniti je učinkovito­m, kaže Deranja

Država, uz izdašni prihod od poreza, ne planira ozbiljne reforme jer novca za trošenje ima.

Ova Vlada troši čak 30 milijardi više od one Sanaderove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia