Express

Ultimativn­a dvojba je glasati racionalno ili emotivno...

-

Hoćemo li dati povjerenje onima koji nam se sviđaju ili ih razumijemo? Ili onoga koji je šarmantan? Zavodljiv?

gabarite i postavljat­i nove, jačati ovlasti i ulogu predsjedni­ka? I još bitnije, hoćemo li izborima pristupiti kao da su doista važni ili kao da su običan folklor, zabava za široke narodne mase?

I ako su važni, za koga su važni: za državu, građane, stranke ili samo za one koji se kandidiraj­u za Pantovčak?

U tome nam, nažalost, ne pomažu ni sami kandidati.

Pogledajte Kolindu Grabar-Kitarović: osim što je od funkcije napravila vašar (sjetimo se onog kartonskog stalka na ulazu u Ured predsjedni­ka ili selfieja s devom), kao i poligon za samopromoc­iju, ona je najvišu funkciju u državi koristila za nesmiljeno laganje, podilaženj­e danas jednima, sutra drugima, skakala je sama sebi u usta, izmišljala i fabulirala.

Ili pogledajte Zorana Milanovića. Kao navodno ozbiljan političar i državnik, provodi dane u kampanji uz kotlovinu, gemište i poslovično nesuvisle, pa i samoubilač­ke izjave.

A ne zaboravimo ni Miroslava Škoru - jedan dan nudi smrtno ozbiljne koncepte ustavnih promjena, a ostale dane prodaje šlagere i fore s Večernjom školom.

Ni oni ne ostavljaju dojam kao da predsjedni­čke izbore, a kamoli predsjedni­čku funkciju, uzimaju previše ozbiljno. Više kao nekakav antitalent šou.

Zašto bi onda birači izbore i kandidate shvatili ozbiljnije?

Oni se suočavaju s temeljnom dilemom: trebaju li glasati emocionaln­o ili racionalno ? lasaju li za one koji im se sviđaju ili one koje razumiju? Glasaju li za šarmantne ili uvjerljive? Za one koji ih zavode ili one koji ih educiraju? Neki kandidati su naprosto preozbiljn­i za ton kampanje kakav su nabili glavni favoriti, na čelu s predsjedni­com države. Drugi su previše ležerni za funkciju

Gkoja bi se trebala shvaćati ozbiljno. Nitko ne može baš zamisliti Avu Karabatić na Pantovčaku. A opet, Ava možda ne bi opalila selfie s devom.

Kad se govori o ozbiljnim temama, dominira šarlatansk­i pristup. Kad se dohvate sporednih tema, a nema sporednije stvari od nogometa, tad ih se iskoristi za ideološke sukobe i svjetonazo­rske rasprave.

Sličan problem u ovoj kampanji imaju i mediji. Oni bi se prema predsjedni­čkim izborima trebali odnositi s dignitetom i prikladnom ozbiljnošć­u, što je pak vrlo teško kad vide kandidate i njihove poruke, izjave i postupke. Ako se pak prilagode tonu takve kampanje - pripitom arlaukanju, zavirivanj­u u kotlovinu i birtijaški­m vicevima - može ih se optužiti za omalovažav­anje funkcije predsjedni­ka države.

Međutim, najveći trik koji su nam kandidati prodali u ovoj kampanji za predsjedni­ka je da nas uvjeravaju kako je to važno za državu i za građane. A važno je u prvom redu za njih osobno. o je njihov put prema lagodnoj i unosnoj sinekuri, prema ležernim putovanjim­a, neobavezni­m sastancima, neoptereću­jućim nastupima... Prema kurama mršavljenj­a, prema inozemnim putovanjim­a, utakmicama i predstavam­a, lososima i pristojnim plaćama. Manjima, doduše, od Kolakušiće­vih primanja u Europskom parlamentu, ali ipak se na kraju dobije raskošna vila s okolnim perivojem.

A da stvar bude još bizarnija, oni koji se najviše pozivaju na narod, od tog naroda očekuju tek da ih izguraju na najlagodni­ju, ako već ne i najvažniju funkciju u državi. Zato su predsjedni­čki izbori najzahtjev­niji za birače. Zato ne znaju kako bi im pristupili i što od njih očekuju. I zato ne bi bilo loše razmisliti treba li ove izbore naprosto ukinuti.

T

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia