Express

Pokajanje pred smrt ili osveta Glavašu?

Tri pitanja za svjedoka

-

Nikola Jaman, svjedok u procesima protiv Branimira Glavaša, smrtno bolestan odlučio je promijenit­i svoj raniji iskaz. Ranije je štitio Glavaša, a sad ga tereti za mnoge zločine u Osijeku. Jeste li komunicira­li s Glavašem tijekom prijašnjih procesa?

Noću sam dolazio kod njega u 11 sati kroz jedan otvor, prolaz, podrumski prolaz. I onda sam dolazio i bio kod njega do 2, 3, 4 sata. I tako sam isto izlazio. Ne jednom, nego 20 puta. Razgovaral­i smo kako i što jer je suđenje bilo u tijeku, znate.

Što Vam je supruga rekla na prijateljs­tvo s Glavašem?

Govorila mi je da je to ološ. Glavašu sam u više navrata davao svoj novac za potrebe obrane. Nekoliko puta vozio sam ga u Njemačku. Mislio sam da mu treba pomoći zbog interesa obrane Osijeka i okolice, ali sad vidim da je toj obrani nanio više štete nego koristi.

Što je bilo 31. kolovoza 1991.? Oko 21.30 sam došao u dvorište Sekretarij­ata i vidio da jedna osoba, obučena u svijetlopl­avu košulju, leži okrenuta bočno. Vidio sam da oko njega stoji 15-ak osoba, ja nisam htio gledati i otišao sam po papir, nakon čega sam, s jednim dečkom kojega ne želim imenovati, izašao. Bio je na stepenicam­a i ja sam ga primio za ruku da ide sa mnom. Stražar mi je rekao: ‘Dogodilo se ubojstvo, jedan čovjek je preskočio ogradu od 2 i pol metra te pokušao ubiti Glavaša’. S tim da moram napomenuti da je Glavaš bio zapovjedni­k svih tih postrojbi koje smo imali. Ja sam bio zapovjedni­k, Fehir zamjenik, a Glavaš alfa i omega, to zna cijeli Osijek.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia