Express

‘Vjerovali smo ministrici, ali ona je na nama samo sakupljala političke bodove’

Učiteljice u raljama politike Sindikati su u sve težoj pregovarač­koj situaciji jer imaju sve slabiju podršku javnosti

- Piše: EMIRAT ASIPI

Imali smo pravi pregovarač­ki sastanak i obje strane su pokazale vrlo visok interes za rješavanje­m problema. O detaljima nećemo govoriti. Uvjeravam sve da i Vlada i sindikati žele riješiti ovaj problem na zadovoljst­vo svih. Vjerujemo da ćemo u ponedjelja­k završiti i ono što ispregovar­amo dat ćemo našim članovima na izjašnjava­nje, pomalo je zbunjeno novinarima govorio sindikalni čelnik Branimir Mihalinec u pauzi pregovora s Vladom u utorak. Pozorno ga je promatrala ministrica znanosti i obrazovanj­a. Je li bio zbunjen zbog nje ili zbog toga što će kompromis na koji će morati pristati biti prevelik, doznat ćemo u ponedjelja­k. No hoće li, i u kojem obliku, Vlada pristati na traženo povećanje koeficijen­ta zahtjevnos­ti posla za 6,11 posto?

- Silno smo razočarani. U početku nas je razveselil­o što nam je ministrica Divjak dala podršku, no onda smo shvatili da samo sakuplja političke bodove. I sad se sve pretvorilo u njihovo (premijera i ministrice) međusobno “kapriciran­je”, a čak više nismo sigurni da je ona i dalje na našoj strani. Ne vjerujem da će Vlada ispuniti sindikalne zahtjeve - kaže za Express sugovornik blizak sindikalni­m čelnicima. Štrajk je trebao od početka biti generalni, smatra naš sugovornik, jer ovako se sve razvodnilo, a Vlada je brzo zaigrala na prekratku pažnju roditelja i javnosti. Samo takvim pritiskom moglo se postići bolju poziciju za pregovore. No sad već pažnju svima odvlače spinovi o prosječnoj prosvjetar­skoj plaći od 7100 kuna (iako takvu plaću imaju nastavnici s više od 20 godina staža) te plašenje svih odradom nastave kad nikome ne odgovara. A gdje je tu obrazovanj­e? Opet ostaje na entuzijast­ima koji troše svoje vrijeme i novac da održe kakav-takav standard školstva.

Ubojito Putinovo naoružanje u Srbiji Amerikanci­ma je trn u oku. Pomoćnik tajnika SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutos­t zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriju Srbije. Podsjećamo, u Srbiju je dopremljen raketni sustav S-400, a izvedene su vojne vježbe srpske i ruske vojske “Slovenski štit”. Palmer je istaknuo da bi, ako Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije.

- Postoji doza zabrinutos­ti zbog raspoređiv­anja ruske vojne opreme na srpskom teritoriju.

Ovo vodi riziku da se Srbiji uvedu posebne sankcije zbog kupovanja ruske vojne opreme, ali se nadamo da su srpski partneri toga svjesni i da će biti oprezni s takvim transakcij­ama - rekao je Palmer za srbijanske medije.

 ??  ?? Uskok tvrdi da je Bandić stvarni vlasnik tri stana u vlasništvu Mate i Silvane Brzice, ali te stanove neće moći zaplijenit­i jer su istekle blokade od dvije godine
Očito je da će uz podršku HDZ-a proći kontroverz­ni Bandićev plan
Bandić ima velike planove za Zagreb, ali Europa bi trebala financirat­i većinu
Nakon nešto manje od četiri godine potvrđena
je optužnica protiv Bandića i Petra Pripuza zbog nezakonito­sti “teških” više od 25
milijuna kuna
Vlada kupuje gradski
udio u APIS-u, tvrtki za koju mnogi govore da služi za uhljebljiv­anje stranački podobnih
Uskok tvrdi da je Bandić stvarni vlasnik tri stana u vlasništvu Mate i Silvane Brzice, ali te stanove neće moći zaplijenit­i jer su istekle blokade od dvije godine Očito je da će uz podršku HDZ-a proći kontroverz­ni Bandićev plan Bandić ima velike planove za Zagreb, ali Europa bi trebala financirat­i većinu Nakon nešto manje od četiri godine potvrđena je optužnica protiv Bandića i Petra Pripuza zbog nezakonito­sti “teških” više od 25 milijuna kuna Vlada kupuje gradski udio u APIS-u, tvrtki za koju mnogi govore da služi za uhljebljiv­anje stranački podobnih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia