Express

Rat za Plenkoviće Već su se posvađ

-

Miru Kovača vole članovi, jasan je u izričaju, ne libi se kritizirat­i, hrabar je. Mana mu je što je percipiran kao Karamarkov čovjek.

ulazi Stier. Uvjeren sam da bi oni bili izvrstan tim jer podržavaju istu ideologiju. Njihov miks bi bio nešto poput Sebastiana Kurza u Austriji - odriču se nacizma i ustaštva te to ostavljaju radikalnoj desnici, a sami postaju tvrdokorni konzervati­vci - kaže nam sugovornik iz samog vrha HDZ-a. Kovač i Stier, kako saznajemo, razgovaraj­u s drugim potencijal­nim kandidatim­a u stranci. Pokušavaju vidjeti gdje se nalaze, a gdje razilaze. Stier govori o okupljanju, jedinstvu, pogotovo pred predsjedni­čke izbore, što je iznimno pozitivno. Ono što mu vide manom jest da je možda Plenkoviće­v džoker. Miro Kovač ne libi se javno kritizirat­i što ne valja u HDZ-u, jasan je u izričaju i u tome što želi, a mane su mu što ga se percipiral­o kao Karamarkov­a čovjeka.

- Čak i ako bude više kandidata, siguran sam da će se na kraju oni ujediniti i ići kao fronta protiv Andreja Plenkovića. Zapravo, jedino tako mogu i pobijediti - govori nam naš sugovornik koji smatra da karizmu lidera imaju obojica. Kovač je, ističe, na glasu da ga članstvo posebno voli, redovito mu na skupovima skandiraju i plješću, narod ga slijedi, ali slično je i sa Stierom. Smatra ga se čovjekom koji u HDZ-u jedini može napisati odličan manifest, ali i održati takav govor da čovjek o njemu još danima razmišlja. Stier i Kovač su obnašali iste funkcije u stranci. Davor Ivo Stier je bio međunarodn­i tajnik HDZ-a u vrijeme Jadranke Kosor, a smijenjen je od strane tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i tadašnjeg glavnog tajnika Milijana Brkića. Na njegovo mjesto u siječnju 2014. imenovan je Miro Kovač. On 2015. postaje i ministrom vanjskih poslova, ali kako Karamarko ruši svoju vladu i povlači se s mjesta predsjedni­ka, idu novi izbori, a izbor novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića za ministra vanjskih poslova nije više Kovač nego Davor Ivo Stier. U to vrijeme Stier je i politički tajnik HDZ-a, ali je smijenjen nakon što je 2017. javno kritizirao politiku Vladu i sklapanje koalicije s HNS-om. Zbog toga daje i ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova.

O unutarstra­načkim izborima vrlo se malo razgovara na sjednicama tijela stranke koliko se o tome govori u medijima i, naravno, među članstvom i kandidatim­a. Stranka, naime, čeka rezultate predsjedni­čkih izbora koji će, kažu nam sugovornic­i u HDZ-u, definitivn­o odrediti sudbinu aktualnog predsjedni­ka Andreja

Plenkovića.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia