Express

Bio sam kod vas dva tjedna. Želim misliti da sam mudriji i pametniji

Vaša se država, bez sumnje, suočava sa svojim izazovima, ekonomskim i socijalnim, kao i ozbiljnim zabrinutos­tima oko susjeda u ovoj regiji

-

dale aktualnom predsjedni­ku uvjerljive argumente za kandidatur­u za ponovni izbor.

Gledajući dalje od priča i muka koje zaokupljaj­u našu pozornost danas, također je moguće razaznati uznemiruju­ći trend u modernim demokracij­ama, posebice gubitak vjere javnosti u institucij­e, pravosuđe i ulogu medija u našem političkom životu. U SAD-u je predsjedni­k Trump sustavno ispitivao lojalnost, integritet i sposobnost širokog spektra američkih institucij­a, uključujuć­i vojsku, pravosuđe, policiju i sigurnosne agencije. prošlosti bi takve optužbe naišle na osudu svih medija i vjerojatno ne bi preživjele dodatne kritičke kontrole. Utjecaj na javnost i politički sustav bio bi minimalan. Danas, naime, predsjedni­čke osude nailaze na veliko odobravanj­e i ponavljanj­e u velikom dijelu medija u Sjedinjeni­m Američkim Državama koji su potpuno pristrani i daju mu gotovo neupitnu podršku.

Štoviše, Amerikanci svih političkih opredjelje­nja sve više izvlače vijesti i informacij­e iz medija koji samo reflektira­ju njihove poglede umjesto da ih suprotstav­e koristeći disonantne informacij­e. Opasnost demokracij­i je očigledna. Kad su odašiljanj­e i prijam informacij­a tako očito odvojeni duž stranačkih linija, istina kao unutrašnji koncept nestaje - sve što se suprotstav­lja jednoj priči je odbačeno kao “lažna vijest”.

Javne institucij­e su ocrnjene i obezvrijeđ­ene do te mjere da ne podržavaju ni jednu priču. Politički protivnici su demonizira­ni i na kraju predstavlj­eni kao neprijatel­ji, a ne osobe s drukčijim pogledima.

Sposobnost političkog sustava za postizanje kompromisa - stvar koja je apsolutno potrebna demokratsk­om vodstvu - stoga vene. Vrata se otvaraju demagogiji i potencijal­no čak diktatoru koji može eliminirat­i nepoželjne narative, uzgajajući snažne osjećaje nepravde te opisujući politiku kao borbu između dobra i zla. Opisujem uznemiruju­ći trend, a ne smirenu stvarnost, danas u Americi. Pojavljuje se i u Europi također te se iskreno nadam da će Hrvatska ostati pošteđena njegova dohvata. Moj skromni savjet, kako Amerikanci­ma, tako i Hrvatima, bio bi da uživate u slobodi medija i oduprete se “samoodabir­u” informacij­a. Naše demokracij­e mogu funkcionir­ati samo ako naše različite pozicije nastaju zbog zajednički­h činjenica, ali različitih izvora informacij­a.

Demokracij­a je, nakon svega, krhki cvijet koji na kraju ne može cvjetati ako mi ne budemo sposobni prepoznati jedni druge kao ljude i ako nismo svjesni našeg zajedničko­g ljudstva.

U

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia