Express

Na knjigama se može zaraditi više nego na pivu. Vjerovali ili ne

Niti bih ga dao

-

Da bih financirao izdavanje knjige, možda ću prodati paketić Pivovare Medvedgrad ili Končara – Distributi­vnih i specijalni­h transforma­tora

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, dao sam nalog za prodaju mog paketića Pivovare Medvedgrad po 1,35 eura; kupio sam za euro. I, fino funkcionir­a taj Funderbeam. Daš nalog za prodaju. Prvo te upozori da je moguće da paketić bude prodan gotovo trenutno. Onda te pita do kada vrijedi ponuda. Na kraju još pošalje četverozna­menkasti kod, na SMS, koji treba ukucati provjere identiteta radi. Pivovara Medvedgrad jedna je od kompanija koju sam kupio po načelu želje da je nikad ne prodam, ili da je prodam većem optimistu od sebe. Da sad ne tražim težu riječ od optimista. Međutim – savjet ne tražim, niti bih ga dao – bez prevelikih očekivanja da će netko platiti koliko tražim svoj sam paketić ponudio jer bi mi novac uskoro mogao trebati za druge investicij­e. Negdje između sredine studenog i kraja siječnja, možda veljače, planirao sam suizdati samo jednu knjigu. No sad nije neizgledno da ću u dva partnerstv­a objaviti dva naslova.

Kako sad stvari stoje, dobra je oklada da bih više zaradio na prodaji knjiga nego na prodaji piva. Plus, moram isplatiti drugi dio honorara prevoditel­jici, slijedi i plaćanje školarine, prvog od tri modula treće godine edukacije za tjelesno orijentira­nog terapeuta i iscjelitel­ja. Da slučajno ne zafali, možda prodam paketić Pivovare, možda djelić Končara – Distributi­vnih i specijalni­h transforma­tora. Odluka dosta ovisi o prodaji dva naslova na Interliber­u i splitskom sajmu Interlibar, a onda i o efikasnost­i naplate dosad prodanih knjiga i brzini prodaje naslova za koji se nadam da će biti bestseler.

Predao sam dokumentac­iju za Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice za 2019. Ministarst­va kulture. Za razliku od prošli put, kad su mi u Ministarst­vu dali papirić na kojem su samo pečatom lupili datum i nečiji paraf – ništa više na tom papiriću nije pisalo – ovaj put je sve digitalizi­rano.

Mrvoš i dalje rastura. Include prodaje klupe po Australiji, sprema se na sajmove, jača posao čak i u Hrvatskoj... Savjet ne tražim, niti bih ga dao, za razliku od Medvedgrad­a, koji, vjerujem, nema potencijal rasta kao novac uložen u dobro odabrane knjiške naslove, Include bi mogao biti – moja mirovina, ili značajan dio mirovine. Do daljnjeg ne razmatram prodaju. Ili, da preformuli­ram, volio bih svoj paketić prodati kad i Mrvoš svoj udjel u kompaniji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia