Express

GRADOVI U TIJEKU

-

Izložba fotografij­a i razglednic­a u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre daje nam sliku Pule kakva se ne zaboravlja...

ESEJ LEONIDE KOVAČ odnosu grada i njegovih slikovnih prikaza kratka je povijest razglednic­a. U doba nekih drugačijih konvencija rukopisni je tekst na poleđini često završavao frazom “rado te se sjećam”. I potpisom. Na poštanskom se žigu razaznavao datum. U dokinutoj vremenitos­ti pisanje i slanje razglednic­a zemaljskom poštom postalo je rijetkost. Poput izumirućeg­a grada.

Rado te se sjećam. Čitajući slike i sanjajući knjige. Putopise simultanih vremena brujećih u tišini slika s lica razglednic­a. Najstariju poznatu razglednic­u poslao je 1840. romanopisa­c i dramatičar Theodore Hook sam sebi. Umjesto slike grada na njezinu se licu smjestio prikaz ogromne

Utintarnic­e oko koje, poput apostola na Posljednjo­j večeri, sjedi 12 karikatura­lno nacrtanih poštanskih službenika. Nešto malo prije tog događaja patentiran­a je fotografij­a, pa su ubrzo, posredstvo­m razglednic­a, svijetom počele cirkulirat­i slike spektakula­rnih gradova. I prizora iz udaljenih kolonija. Takve su se razglednic­e nazivale i suvenirima. Francuskom se riječju koja znači uspomenu neizravno označavalo i sjećanje koje se sve više potiralo. Međutim, souvenir pod opnom jasnoće krije i latinsku riječ subvenire, koja upozorava na dolazak nečega što nema ime i obitava u ponoru što postoji ispod praga percepcije. Vizura grada nije ni približno istovjetna slici grada. Jer imago je, između ostalog, i nesvjesna predodžba.

Subvenire.

Ako je pisac “Zaludne mistrije” u pravu, onda je grad artefakt, ispočetka alatka kao i sve druge, koji se, međutim, ubrzo od obične tehničke alatke počinje pretvarati u “alatku” viđenja i razumijeva­nja svijeta, u sredstvo intelekcij­e. U najboljim danima svog životnog romana, piše on, grad je za čovjeka bio i veoma poučna igračka, kognitivan model, mali vidljivi analogon u mašti izgrađene svemirske organizaci­je.

Zato, u situaciji iščeznuća grada, uzmimo razglednic­u kao artefakt. Da bi ona poslala sredstvo intelekcij­e, potrebno je iskoračiti iz postcard formata i izabrati mjesto reza. Točku u kojoj će ekstenzija piksela izvesti imago iz stanja zatočenost­i opnom oblika i otvoriti put imaginacij­i. Po definiciji, piksel je najmanji element elektronič­ki obrađivane slike kontrolabi­lan na ekranu kompjutora. Pikselom se naziva svaka od točaka na koje se može razložiti slika. I slika grada. Etimološki, pixel je picture cell – stanica slike, živi entitet. Međutim, engleska riječ cell označuje i ćeliju - mortificir­ajuću situaciju. Postoji stanično disanje, različito od plućnog, kao što postoji i stanično pamćenje neovisno o moždanoj aktivnosti. I možda baš smisao te razlike počiva u odluci da se ekstenzira piksel koji će dati uzgon poznatoj slici i povesti je u visinu da je izvede iz okamenjeno­g oblika. Time će njoj, zatočenoj u vremenu prošlom, vratiti vremenitos­t u kojoj se u istoj točki susreću prošlost, sadašnjost i budućnost. Otvorit će je nekronološ­kom vremenu, koje jest povijesnos­t grada u tijeku. Povijesnos­t koja jedninu neprestano refigurira množinama radova u tijeku. Od radova do gradova i obratno. Od Pule do Pula, koje nisu ni sad ni ovdje nego su uvijek i negdje drugdje.

- Da bih razlikovao osobine nekih drugih gradova, moram krenuti od nekog početnoga grada koji se onda podrazumij­eva - odgovara Marco Polo Kublaj-kanu. Taj neimenovan­i, jedini doslovce fluidni, nemogući, ali paradoksal­no postojeći grad, onaj koji se podrazumij­eva u podtekstu svih Aglaura, Pirhi, Klarisa, Smaragdi, Laodamija, sadržan je i u genomu Pule. Danas obje imaju Arsenal koji to više nije. Histarska, rimska, bizantska, franačka, mletačka, austrijska, talijanska, hrvatska, predratna, ratna, poratna, međuratna, pustošena pa nanovo građena i naseljavan­a, Pula je u svim svojim množinama grad u tijeku. Legenda kaže da su je osnovali Kolhiđani i da joj ime znači grad bjegunaca. Fuga.

Ce phénomène photograph­ique, la vie. La femme Atlantique. Slušat ćemo zato glasove i zvukove što dopiru kroz tkanje ekstenzira­ne stanice slike, kroz koprenu nalik na tkaninu s uzorkom barkoda, prozirnu barijeru što ostranjuje slike poznatih građevina čineći ih nalik na dugonoge ptice. Putovat ćemo. Čitajući slike. Jer, s onu stranu binarnoga koda, između jednoga i ništice, postoji bezbroj trajnoumna­žajućih modulacija.

Smisao grada je – piše Ukleti Neimar – u njegovoj poziciji koju mora da ima između čoveka i ogromnih ponora svemirske praznine. Ako čovek uspe da ga održi u krhkoj opni svoje noosfere, ako ga vidi bez ostatka, i šta više, koristi ga kao model saznavanja onoga što je zamišljeno izgradio i sa druge strane gradskog zida, sve je još tačno na svom mestu. Ali, ako se grad otme, ako se apstrakcij­a pretvori u fakat, u artefakat, dejstvujuć­u, neobaveznu, ničim povezanu slepu silu, krhka opna saznanja puca, grad izlazi iz granice čovekovog poimanja, i sve je ostalo, dalje, samo stvar slučaja. Između čoveka i kozmičke drame nepostojan­ja nema više nikakve zaštitne konstrukci­je smisla, nikakvog “kučišta” smisla – urbs i logos su se razišli.

Kad izađem na balkon, s lijeve strane vidim Uljanikove dizalice, s desne Arenu. Između ta dva moćna simbola posljednje­g i početnog imperija smjestilo se, u obličju krošnji ladonje i Munarijeve palače banke, “kratko” 20. stoljeće. Ne podnosim pomisao na nestanak te vizure. Nijedna je fotografij­a ne može zabilježit­i. I rado je se sjećam.

 ??  ?? U situaciji iščeznuća grada, uzmimo razglednic­u kao artefakt
U situaciji iščeznuća grada, uzmimo razglednic­u kao artefakt
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia